Meleglelés

Meleg közélet? Meleg közértet! Melegológia A-tól Z-ig.

voices

  • Buccser: szerintem abban nincs igazad, amikor azt gondolod, hogy valaki azert nem megy felvonulni, mert fel... (2009.09.08. 16:54) Mérleg
  • LeGars: @bölcsésztanár: ;))))))) (2009.09.07. 20:52) EuroGames 2012
  • LeGars: @bölcsésztanár: a "Jézusnak is két apja volt" tábla szerintem nem volt gáz, de biztos mindenkinek ... (2009.09.07. 20:06) Nincs de

2008.10.02. 21:39 LeGars

McCain és a republikánus coming-out

Az Egyesült Államok történetében először történik meg, hogy egy republikánus elnökjelölt melegeket érintő kérdésekben nyilatkozik. John McCain a Washington Blade melegközéleti internetes portál előre megszerkesztett kérdéseire írásban válaszolt – vagy mégsem?

 

John McCain motivációi arra, hogy a melegeket is megszólítsa, jóhiszeműen és cinikusan is megközelíthetők. Mint többször elmondta az interjúban, „minden amerikai elnöke kívánok lenni”, ugyanakkor azt is hozzáteszi, „a jelenlegi választás tétje rendkívül nagy”, illetve „szoros lesz a verseny, így minden amerikai támogatására szükségünk van”. Mindezek mellett a nyitás valóban jó szándékúnak tűnik, amennyiben nem feltételezzük, hogy befogadó hozzáállása – melyre ő is utalást tesz – nem pusztán lózung: „Azt üzenem minden amerikai számára, hogy eljött az idő a pártközi munkamódszerre az országunk előtt álló kihívások megoldása érdekében.”

 

McCain mindeközben rendkívül óvatosan válaszol a kérdésekre. Egy kacsintás erre, egy meg amarra. Elsősorban a konzervatív, gyakran melegellenes szavazótábort kell szem előtt tartania, emellett pedig a lehető legjobban megnyernie az esetleges konzervatív melegszavazókat. Hogy ez mennyire lehet sikeres, igen kérdéses annak fényében, hogy a melegek nagy része demokrata- és Obama-párti, és McCain nem tesz annál többet, mint hogy meglebegteti, ő maga nem homofób.

 

Az interjú elején felidézi egy-egy meleg közéleti személyiséggel ápolt szoros – vagy legalábbis jó kollegiális – kapcsolatát, és hangsúlyozza, apparátusa kialakításakor, csakúgy mint eddigi pályafutása során bármikor, nem a nemi orientációt, hanem a személy adott területen végzett munkájának eredményeit veszi számításba. Amikor azonban konkrét válaszokat kell adnia, a mismásolás erősebbnek tűnik az alapvetően nyitott hangnemnél. Mi is a legegyértelműbb válasza (a szövetségi szintű melegházasság lehetőségének kérdésére válaszolva): „I honestly don’t know” (Őszintén szólva nem tudom.) 

 

Nemzeti stratégia kialakítása az AIDS-ellenes küzdelemben – tulajdonképpen ez az egyetlen valóban konstruktív, melegeket is érintő megközelítés, amely gyakorlatilag a Bush-politika folytatása abban az értelemben, hogy ez utóbbi létrehozta a PEPFAR-t (President’s Emergency Plan for AIDS Relief), amely a világ legkomolyabb HIV/AIDS-ellenes nemzetközi programja volt a forrásokban leginkább szűkölködő területek számára. A célországok Vietnam kivételével afrikaiak. McCain immár átfogó nemzeti stratégiáról beszél, noha a megelőzésben nem az óvszerhasználatot, hanem az önmegtartóztatást tartja fontosnak. Ebből leginkább az tűnik ki, hogy számára a nemzeti stratégia erkölcsi lecke, nem pedig pragmatikus cselekvési program.

 

(Kép: McCain kontra Svarci)

Az egyértelműen a melegeket érintő kérdésekben McCain nem sok újjal áll elő: a melegházasságot semmiképpen sem emeli szövetségi szintre, minden állam saját maga kell hogy döntsön a kérdésben, hangoztatja. Ennek megfelelően mind 2004-ben, mind 2006-ban a DOMA (Defense of Marriage Act) módosítása ellen szavazott, ezzel az államok szintjén tartva az azonos neműek közötti házasság kérdését. Az egyes államokban való engedélyezést ő természetesen tiszteletben tartja, de nem érzi feladatának, hogy hatással legyen az egyes államok oly' nagymértékben különböző mentalitására. President of all Americans?, merül fel a kérdés, ha arra gondolunk, az egyik államban elismert házaspárnak le kell mondania egyesüléséről, ha másik államba költözik. Emellett hangsúlyozza: a házasság nő és férfi szövetsége. Az örökbefogadás ennek megfelelően - és annak ellenére, hogy tiszteli az egynemű örökbefogadó párokat – kizárólag kétnemű párok privilégiuma.

 

Hasonló a helyzet az LMBT-közösséggel kapcsolatos kérdések politikai képviseletében is. McCain nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Fehér Házban erre szakosodott iroda működjék, noha nem szabad szem elől téveszteni a következetességét sem, miszerint ez nemcsak a melegek közösségpolitikájára vonatkozik: „a szakpolitikáknak a pártbizottságokban a helyük.”A biztonság kedvéért ugyanakkor hozzáfűzi: a kérdés átgondolása nem időszerű, hiszen még nem választották meg. Ez utóbbi kiszólásban ugyanakkor jól látható, mennyire tulajdonít jelentőséget az ügynek: másodvonalbeli kérdésnek találja, ami bizonyára nem váltja ki a melegek szimpátiáját, hiszen ezek az ügyek a mindennapjaikra is erősen hatnak.

 

Végezetül: a munkahelyi kirekesztés elleni törvény (ENDA - Employment Don-Discrimination Act) megszavazását nem tartja elsőrendű kérdésnek, mivel attól tart, ez könnyelmű (frivolous) perek sorához vezetne, és sérthetné a vallásos intézmények jogait.

 

Az interjú egészéből tehát az derül ki, hogy blabla-bla-blablabla McCain – ha nem tér ki az egyértelmű válaszadás elől – általános értelemben elfogadó, vagyis nem homofób, ugyanakkor igyekszik mellékvágányon tartani az LMBT-közösséget érintő kérdéseket, és ha a homoszexuálisok emberi méltósága sérül vagy ők maguk túl magas politikai szintre akarnak felérni, nagypapásan a magasba emeli mutatóujját, és összevonja szemöldökét. Dádá!

 

Nem túl meggyőző. Ahogy az interjú egyik kommentere üzeni az esetleges McCain-támogatóknak: "Get some therapy and educate yourselves! McCain is NOT our friend." (Kezeltessétek magatokat és művelődjetek! McCain NEM a barátunk.) 

 

Ui: a nem-amerikaiak egyébként a választások alatt szavazhatnak, természetesen nem befolyásolva a végeredményt: www.iwanttovotetoo.com 

12 komment

Címkék: interjú usa meleg republikánus lmbt mccain


A bejegyzés trackback címe:

https://melegleles.blog.hu/api/trackback/id/tr62693238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buccser 2008.10.03. 07:32:15

Na ez az a poszt amiben nagyon nem ertunk egyet. ;-) Es ami szerintem nagyon meleg-balos demagogra sikeredett.
McCain a legliberalisabb repoublikanus elnokjelolt ever. Nyilvan ki kell szolgalnia a republikanusok bigott szavazotaborat, kulonben eselye sincs, ugyanakkor erre szerzodtette Palint, akinek nem tobb, mint diszfunkcioja van. Ugyanakkor mind emberileg, mind tapasztalatban joval ratermettebb az elnoksegre, mint Obama, aki minden szempontbol jelentektelen es semmitmondo. Ha valaki , akkor az o, aki ugy valtoztatja a velemenyet majd minden kerdesrol, mint a szelmalom, a kozvelemenykutatasok adatai miatt, nap, mint nap. A melegek eletere nem McCain az aki veszelyes, hiszen o az, aki nem izolacios politikat kepvisel a kulpolitikaban, akirol feltetelezheto, hogy a nyugati demokracia vedelmeben (na meg persze egy csomo minden mas vedelmeben, de ezeket nem lehet kulonvalasztani) barhol kepes hatarozottan fellepni. Ami a melegekre veszelyes, az Obama, es a demokratak lozungjai a bekerol, akkor, amikor akar tetszik, akar nem civilizaciok es tarsadalmi berendezkedesek harca folyik. Addig van jo elete amerikaban a melegeknek, amig ezt a rendszert kepes amerika megvedeni.
A masik fontos dolog, amit nagyon fontosnak tartok - ellentetben a te velemenyeddel - hogy meghagyna a legtobb szabalypzast allami szinten, es ezaltal nem avatkozna be az allamok annyira eltero jellegebe. Es ez igy jo. Amerikaban tobbek kozt ez a szep. Mindenki megtalalhatja a szaja izenek megfelelo allamot. Ha buzikent akarsz elni, akkor mesz Kaliforniaba, ha konzervativ, akkor mesz Texasba, ha mormon akarsz lenni, akkor Utahba, ha vadaszni, akkor Alaskaba, ha szinglikent akarsz elni, akkor New Yorkba (nyilvan ez most leegyszerusites) mert mindegyik allam tud valami olyat biztositani, amit a masik nem. A mindent szovetsegi szintre emeles egy idiota europai dolog, amivel csak a feszultseget novelik minden orszagban, hisz nem lehet olyan torvenyt hozni, ami mindenkinek tetszik. Amerikaban (ezert is) mukodik sokkal jobban az a bizonyos sokszinuseg. Arrol nem beszelve, hogy a szovetsegi allam kisebb merteku beavatkozasa a polgarok mindennapjaiban joval liberalisabb, mint az allam altal mindent leszabalyozo rendszer.
Arrol az aprosagrol nem beszelve, hogy McCainnel nem all fenn az a veszley, hogy belenyul az alkotmanyba, pont azert mert nem hive a szovetsegi szabalyozasnak.
Ez emberi kvalitasarol nem is beszelve, ami amerikaban sokkal jobban szamit, mint europaban. Az europai ember az, aki inkabb szavaz ideologiara, meg partra, az amerikai jobban figyelembe veszi (lehet, hogy ezt csak en remelem) a jelolt emberi kvalitasait. ES ez a lapjan van koztuk a legnagyobb kulonbseg. McCainrol ugy koztudott, hogy Vietnamban volt vagy ot evig hadifogoly. Mikozben nap, mint nap kinoztak, maradando karosodast szenvedett ebbol kifolyolag, es harminc eves korara megoszult. Ennek ellenere, amikor a vietkongok felajanlottak egy alku kereteben, hogy elengedik (McCain apja nagyon magas beosztasu katona volt), akkor nem fogadta ezt el, mert nem akarta a bajtarsait otthagyni. Szoval en inkabb McCaint valasztanam baratomnak, semmint Obamat. Amugy Obamat (sem) nagyon hallottam meleg ugyekrol nyilatkozni, te igen? Persze nala az is kerdes, hogy melyik nap fejti ki a velemenyet valamirol.

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2008.10.03. 08:10:39

Obama nyilatkozott ezügyben, erről itt olvashatsz: www.advocate.com/exclusive_detail_ektid60227.asp

Emellett Obama jóval megengedőbbnek tűnik. A melegházasságot ugyan ő sem pártolja, viszont minden más kérdésben (munkahelyi megkülönböztetés, örökbefogadás, katonai szolgálat..) jóval egyértelműbb álláspontja van. McCain még a munkahelyi egyenlőségért sem áll ki, olyan érzésem van, hogy tényleg másodlagos állampolgároknak tekinti a melegeket. Emellett elmondta, hogy támogatja Kaliforniát abban, hogy visszavonja a melegházasságot, magyarán ahol teheti, inkább ellenáll a megszerzett jogoknak, és nem Amerika sokszínűségéért van oda, mint ahogy azt sugallod.

Nekem McCainnél nem tetszik, hogy a lehető legkevesebb kérdés kerüljön szövetségi szintre. Épp az Amerikán belüli szabad mozgást akadályozza ezzel, ami ott nyilván fontos kérdés, mert a lakosság tudtommal jóval mobilisabb, mint Európában (érthető, nincsenek nyelvi korlátok sem)

Buccser 2008.10.03. 09:21:21

Csak ismetelni tudom magam: a szabad meleg eletet nem a hazassag intezmenye meg nem Obama, meg nem a demokratak bzitositjak, hanem az alkotmanyon alapulo amerikai demokracia. A rendszer, ha ugy tetszik. Azt meg McCain tudja hatarozottabban vedeni minden teren, meg ha nem is iger meleghazassagot. A meleghazassag a melegek demagog mezesmadzaga. Aminek meglete vagy meg nem lete amugy semmiben nem befolyasolja a szabad meleg eletuk felvallalasat, amit a rendszer biztosit.
Itt meg vegkepp atmesz demagogba: "még a munkahelyi egyenlőségért sem áll ki, olyan érzésem van, hogy tényleg másodlagos állampolgároknak tekinti a melegeket"
Nem errol van szo. Amerikaban nagyon elszaporodtak - mindenfele mondvacsinalt es eltulzott okokbol torteno perskedes, ami mara mar egy iparag - ezt nem tamogatja McCain a versenykepesseg csokkenesetol tartva, hozzateszem jogosan, de ez nemcsak a melegekre vonatkozik, hanem mindenkire.
Az amerikaiak szabad mozgasa miatt meg ne aggodj, europa osszetehetne a ket kezet, ha annyira szabad lenne a mozgas az eu-n belul. :) Nem ertem miert akadalyozna ezt azzal, hogy nem hive a szovetsegi szintu ellenorzesnek. Logikusan vegiggondolva, pont hogy tamogatja. :) De nem is ez a lenyeg, hanem az, hogy nem kell mindent mindenkire eroltetni. Nevezd demokracianak. Amugy a sznob europai ballibberek sokat tanulhatnanak az altaluk annyira lenezett amcsiktol, az amerikai liberalizmustol, ott szerencsere nem az a fajta peaces demagog es szocializmushoz majdnem kozelebb allo liberalizmus van, es ezt figyelembe veve kell ertekelni McCaint.

ui: szerencsere nem amerikaiak szavazata nem szamit. :)

Nemez · http://nincs.hu 2008.10.03. 09:25:57

McCainrol ugy koztudott, hogy Vietnamban volt vagy ot evig hadifogoly. Mikozben nap, mint nap kinoztak, maradando karosodast szenvedett ebbol kifolyolag, es harminc eves korara megoszult. Ennek ellenere, amikor a vietkongok felajanlottak egy alku kereteben, hogy elengedik (McCain apja nagyon magas beosztasu katona volt), akkor nem fogadta ezt el, mert nem akarta a bajtarsait otthagyni.
Aztán kiszabadult kinyirta az összes csúnya rosz vietkongot, vállára vette az összes bajtársát és kivonszolta öket a djungelböl, közben egy elveszett vietkong gyereket felnevelt és megmentett, és mikor kiderült hogy az amerikaik hazamentek és otthagyták öt és a bajtársait épített egy tutajt rárakta az összes katonatársát és hazaevezett velük amerikába, azután hősként akarták ünnepelni, de ö visszavonult és azt mondta ezt az ameriakiakért tettem...

Nemez · http://nincs.hu 2008.10.03. 09:32:54

"Amerikaban tobbek kozt ez a szep. Mindenki megtalalhatja a szaja izenek megfelelo allamot.
A mindent szovetsegi szintre emeles egy idiota europai dolog, amivel csak a feszultseget novelik minden orszagban, hisz nem lehet olyan torvenyt hozni, ami mindenkinek tetszik."

Ebben igazad van.
Csak sajnos itt nálunk Europába nem lehet ilyet csinálni, nem költözhetek át csak úgy hollandiába mert buzi vagyok és nem költözhet minden komcsi vagy akárki ide, itt nyelvi és helyi problémák vannak.
Itt mást kell kitalálni, persze nem tudom mit.
A törvények meg nem sokat szémítanak, az emberek hozzállása a fontos. Engem nem izgatna ha lehetne gyereket örökbe fogadni emleg párnak magyarországon addig nem fogadnék örökbe úgyse, amíg a ygereket emiatt bántás érné mert nem értenék a szüleit.

Buccser 2008.10.03. 09:50:42

Nemez: az elso hozzaszolasod meglehetosen gusztustalan, nem is kommentelem. Max annyit hogy megneztem volna Obamat ebben a helyzetben. Vagy teged.
A masodikra annyit, hogy:
"A törvények meg nem sokat szémítanak, az emberek hozzállása a fontos"
Ez igy van, ezt is akartam kihozni belole, es amerika minden bigottsaga ellenere ebben sokkal jobban all, koszonhetoen a gyakorlatban sokkal jobban megvalosulo, de ugyanakkor onmagat nem elpusztito europai jellegu demagog ongyilkos demokracianak.

Nemez · http://nincs.hu 2008.10.03. 10:22:12

Az első bejegyzésem arra vonatkozik, hogy nem voltál ott én se voltam ott ki tudja mi történt vagy megtörtént-e.
Lehet hogy jobban megvalósult, de nem szeretném ha magyarország olyan lenne mint amerika, vannak jó dolgok ott, de a legtöbb szar is ott van. (oktatás szinvonala, szarnak a környezet védelemre, népbutitás, vak vallásosság stb...)

és nem gusztustalan az első kommentem se csak egy fricska ;)

Nemez · http://nincs.hu 2008.10.03. 10:24:10

jaés nem is beszélve az érdek háborúikról (és még védelmezőnek tettetik magukat)

Buccser 2008.10.03. 11:01:26

Szarnak a kornyezetvedelemre...en szeretnem ha nalunk (vagy akar Ausztriaban) annyira szarnanak ra, mint az USA-ban...nezd meg a kornyezetvedelmi teruleteket az uSA-ban, azok nagysagat, minoseget, es az azokat vedo torvenyeket.
A szar oktatasi rendszerert sem kell mar amerikaba menni, mert ez mar megvalosult...amugy meg a legminosegibbet is ott talalod egyetemeken. A nepbutitasba meg aztan vegkepp ne menjunk bele...
Ugy latom tenyleg nagyon terjedoben az amerika ellenes demagogia minden teren es szinten.
Erdek haboruk, ez is meger egy miset. Hat persze, hogy erdek haboru, mint minden haboru, mondj egyet, ami nem erdek haborut. A fasizmus elleni haboru is erdek haboru, a demokracia vedelmeben, akar nacik, akar az iszlam fasizmus ellen zajlik. Ja, es olaj nelkul a jelen pillanatban nincs demokracia. Szal demagogiaert neked sem kell a szomszedba menned.
De amugy a poszt nem szimplan amerika ellenessegrol szolt, amerre te elvitted a dolgot, hanem meleg szempontbol nezve az elnokvalasztast, szal hagyd az off-ot, es legfokeppen a demagogiat.

Nemez · http://nincs.hu 2008.10.03. 11:19:16

Figyi nem kell felkapni a vizet. A második legnagyobb légszennyező a usa és mégsem írták alá a csökkentésről az egyezményt.
Miért szarakodik az oktatás mert átveszük az amerikait kellene hagyni a magyar bevált oktatást, csak hát nem.
Kint vagy hajrá élj ott de ne istenísd itt, max egy amerikai oldalon.
Okés ennyit az offról.

Buccser 2008.10.03. 11:50:23

Mar miert ne istenithetnem ott, ahol akarom? Bar korantsem errol volt szo, de majd talan te nem engeded meg, vagy mi. hehe Menj amerikaba, rad ferne egy kis tanulas szolasszabadsagbol. hehe
süti beállítások módosítása