Meleglelés

Meleg közélet? Meleg közértet! Melegológia A-tól Z-ig.

voices

  • Buccser: szerintem abban nincs igazad, amikor azt gondolod, hogy valaki azert nem megy felvonulni, mert fel... (2009.09.08. 16:54) Mérleg
  • LeGars: @bölcsésztanár: ;))))))) (2009.09.07. 20:52) EuroGames 2012
  • LeGars: @bölcsésztanár: a "Jézusnak is két apja volt" tábla szerintem nem volt gáz, de biztos mindenkinek ... (2009.09.07. 20:06) Nincs de

2008.08.30. 20:18 LeGars

Közügy, nem közügy (2. kör)

Az outolásnak több olyan aspektusa van, amelyről nem írtam a múltkor. Nem sokáig húztam a családi coming-outot. Nem tértem ki a biszexuálisokra. Sőt, nem tértem ki a leszbikusokra sem, pontosabban nagyon is férfiszemmel írtam a cikket, egészen egyszerűen azért, mert bár látok nyilvánvaló, nagyon hangsúlyos különbségeket a férfi és a női homoszexuálisok életformája között (erről majd később szeretnék is írni), igencsak szétesett volna az írásom, ha minden lépést női szemmel, női lehetőségként is bemutatok. Meg aztán, a másik nem kérdésében nem is vagyok annyira jártas…

Van azonban egy aspektus, amelyről mindenképp írnék, és tulajdonképpen ezen a ponton álltam meg a múltkor: mi történik azután, hogy már tudja az összes barátunk, hogy melegek vagyunk, mert kezdetben bevallottuk, majd később egyszerűen elmondtuk nekik? (Mielőtt bárki belém kötne: igen, fordítva is történhet a dolog, sőt valaki minden esetben elmondja – mert nincs ezen mit bevallani, blablabla -, mások pedig akármilyen elfogadó közegben is legyenek, irracionális félelmeik miatt minden alkalommal bevallják). Hol van az a pont, amikor már nem érdekes, ki meleg és ki nem az? Erre a kérdésre többek között azért nagyon nehéz válaszolni, mert a melegek nem csak a baráti társaságokban kerülhetnek szóba, hanem (egyre inkább) a közéletben is. Közéleti értelemben pedig akkortól nem érdekes, ki meleg és ki nem, ha teljes a jogegyenlőség. (Repülő sót gyorsan, máris ájuldoznak az olvasók!!!)

Akkor szoktunk coming-outról – előbújásról – beszélni, amikor valaki elmondja egy másik embernek, vagy nyilvánosan felvállalja homoszexualitását.

Valaki úgy tartja (ld. az előző írásaimra érkezett egyes kommentek), neki mindegy, mit csinálnak a buzik mindaddig, amíg a zárt ajtók mögött teszik. Ez legalább kétféleképpen értelmezhető: 1.” Nem zavar, mit csinál a meleg haverom, de ne menjen bele a részletekbe.” Jogos nézőpont, mindenki maga dönti el, mennyire érdeklik mások magánéletének érzelmi-érzéki síkjai, nemi orientációtól jobbára függetlenül; 2. Nem akarom tudomásul venni, hogy vannak melegek. Az én kedélyemet ne borzolják ezzel, sőt egyáltalán ne is beszéljenek róla, húzzák meg magukat, és örüljenek, hogy nem lövik agyon őket!” E második (tovább)értelmezés már nem annyira jogos nézőpont. Nem csak azért, mert ne más döntse el, miről beszélhetek és miről nem, hanem mert itt húzódik meg annak a határa, hogy mi közügy, és mi nem az.

A melegek egy – ki tudja, mekkora – része jogegyenlőségért kiált. Az erre való jogosultságuk sokak számára vitatható, de ettől még tény, hogy kiáltanak. Sőt, mostanában eredményeket is elérnek. (Más kérdés, hogy vajon a civil szervezetek oly’ hatékony lobbizása miatt – muhaha -, vagy inkább azért, mert a politika számára mostanra lett fontos a szavazatuk.) Innentől kezdve pedig a homoszexualitás nem magánügy. Közügyként, politikai sőt gazdasági kérdésként merül fel a jogi helyzetük, mindenkit érint a jogegyenlőségük kérdése, mert az bizonyos mértékben minden állampolgárra hat, és a legbuzgóbban talán pont azok kívánnak ebben állást foglalni (tiltani), akik eddig tudomást sem akartak venni a homoszexuálisok létezéséről. Mert az „abnormálist” jobb nem látni. (Mintha egy halandó blikkre megmondhatná, mi normális és mi nem az, amikor mindenki csak azt találja normálisnak, ami a saját esete, vagy amit nagyon jól ismer. Talán arról van szó, hogy az eddig normán kívül álló betér a normába, és ennek a látványa az attól berzenkedőknek fájdalmas.)

A világ a családtól a barátokon át a nagyobb és különböző típusú érdekközösségeken keresztül terjed a nemzetközösségig (és azon is túl). Az LMBT és a heteroszexuális irányultságú emberek közötti kapcsolatfelvétel a két szélsőséges szinten tűnik a legerősebbnek: míg a magánemberek szintjén remélhetőleg a melegek nagy hányada elindult a coming-out útján (vagyis legalább egy heterónak elmondta már, mi az ábra), a nemzetközösség szintjén pedig kisebbségként a regisztrált partnerkapcsolat bevezetésével komoly előrelépést értek el a jogegyenlőség területén, a kettő között, civiltársadalmi szinten alig van olyan kommunikációs csatorna, amelyen keresztül a különböző érdekcsoportok egymással szemben kifejthetnék a véleményüket, pedig ez politikailag rendkívül fontos lenne. (És a működő melegszervezeteknek a zavaros és végeredményben mellékes prájdüzeneteken túl pont emiatt nagy a felelősségük abban, hogy közel húsz éves létezésük során nem teremtettek semmilyen heteró-homó fórumot.) A heteróknak, ha nincs pár meleg barátjuk vagy családtagjuk, módjuk sincs megítélni, milyenek a melegek, és szabad-e az esetükben pl. örökbefogadást akár fontolgatni, akár mereven elutasítani. Berzenkednek a gondolattól, mert nagy részük csak a sztereotípiákat ismeri, nem pedig a hús-vér embereket. Teljes sötétségben tapogatóznak, csak a szélsőségeket ismerik (amik egyébként heteróban ugyanúgy megvannak). Jó, ha egy-egy internetes fórumon vagy a Szigeten délután ötkor, két horkantás között szóba elegyedhetnek velük. Így meg milyen módon alakíthatnának ki felelősségteljes, felnőtthöz méltó véleményt a melegeket illető – és őket magukat is igen csak érintő - kérdésekben?

Társadalmi szempontból valahol itt kezdődik a coming-out: van egy törvény, amit a melegek evidensnek tekintenek. Nagy részük a további lépéseket is annak veszi majd, ez nyilvánvaló egyrészt a nyugati minták követése miatt, másrészt pedig mert Magyarországon vagyunk, ahol az emberek soha nem veszik észre, amiért köszönetet mondhatnának, és csakis arra érzékenyek, amijük nincs. A másik oldal meg? A jelenlegi állás szerint vagy rábólint a fejleményekre, vagy csak hőbörög. Azt se tudja talán, mit kezdjen a - számára - hirtelen jött előbújással.

Mindenesetre – akármilyen röhejesen hangzik is – végeredményben a heteróknak a legfontosabb, hogy elmondják a véleményüket, és komolyan elgondolkozzanak a melegek „mibenlétén”, mert nekünk, melegeknek a világ legtermészetesebb dolga, hogy ugyanolyan jogokat szeretnénk, mint amilyenek a többségi társadalom tagjainak járnak, és mert mi nem csak magunkat, a magunk szubkultúráját ismerjük, de a heteronormatív miliőt is, ahonnan egytől egyig jövünk.

Nem különös ez a szerepcsere?

 

43 komment

Címkék: meleg közügy jogegyenlőség regisztrált partnerkapcsolat melegszervezetek


A bejegyzés trackback címe:

https://melegleles.blog.hu/api/trackback/id/tr36641516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz 2008.08.30. 22:49:10

bumm a fejbe, nem kell ezen ennyit szépelegni. egyébként meg örüljenek, hogy nem, lövik fejbe őket és csámcsogjanak egymáson otthon, zárt ajtók mögött.
ha kamionra állnak, meg lesznek dobálva. ez van. én se megyek a cigánygettóba "white power" feliratú pólóban. most akkor engem elnyomnak a cigányfasisztákok?

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.08.30. 22:54:39

Fritz, téged a saját szellemi nyomorod nyom el, de kurvára.

Hattory Hanzo 2008.08.30. 23:05:54

Fritz

Nem lett volna nagy baj, ha a szüleid bármelyike a saját neméhez vonzódott volna. Ez van.

magnifique 2008.08.30. 23:30:59

ezek szerint tényleg szánalmasan keveset tud a heterók többsége az lmbt emberekről. sejtettem, hogy így van, de akkoris. szerinted hogy oldaható meg a két fél közötti kommunikáció?

Fritz 2008.08.31. 01:26:32

haha, a gyilkos ösztönű buzernyákok, lol
mivan srácok, felgerjedt bennetek végre valami férfias ösztön, a gyűlölet? :D

most jön az hogy nem gyűlöltök, csak sajnáltok, hahaha

én titeket sajnállak nyomorékok. normális társadalomban a helyeteken kezelnének benneteket, börtönben vagy diliházban az eset súlyosságától függően. sajnos most nem abban a világban élünk, de sebaj, a ti vezetésetekkel vonul ez a szennyes civilizáció a sírjába. majd átveszi a helyét valami egészséges erkölcsiségű, mondjuk muzulmán világ.

Adolf 2008.08.31. 01:51:40

Fritz! Isten óvjon téged attól, hogy itt muzulmán világ legyen. Abban ugyanis az ilyen árpádsávos, hőbörgő, molotov-koktélokat, vgy akármit dobáló barmokat, mint amilyen te is vagy, a rendőrök/katonák lelövik, mint egy kutyát. Ráadásul az iszlám világ remek homoszexuális témájú irodalommal rendelkezik. Bár kötve hinném, hogy te valaha is kezedbe vettél egy könyvet a Mein Kampf-on kívül...ha egyáltalán tudsz olvasni.

not2rule 2008.08.31. 02:08:57

Fritz, nyilván örülsz ilyenkor, hogy sok komment reagál rád. Ez a te "kamionod", te erre szállsz fel. És nem érted, hogy miért dobálnak. Ők sem. Beleérzőképességed nulla, szüleidtől, vagy a haveroktól kaptál egy adag homofóbiát, elgondolkozni, ne adj' Isten olvasgatni a témában már fárasztó lenne.
Közhely, de majd ha a gyereked lesz és esetleg a saját neméhez vonzódik, akkor átértékeled a dolgot.
A szennyes civilizációval egyébként egyetértek, de a melegkérdés pont nem tartozik ide. Talán te is tehetnél érte valamit, hogy legalább a gyűlölet legyen kevesebb benne.
üdv,
egy naiv hetero

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2008.08.31. 02:35:23

Fritz: Normális társadalom? A hanyatló nyugat ópiuma ellen emigrálj monnyuk Líbiába. Finom lesz, meglátod!

:) 2008.08.31. 05:54:41

Büdös buzik !

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.08.31. 06:18:22

Már sokan leírták, hogy a melegek azzal segítenének maguknak a legtöbbet, ha csendesen, nyugodtan, visszafogottan, stb. érvelnének amellett, hogy milyen jogokat követelnek.

A bőrruhás, pávatollas, harsány felvonulások csak ártanak az ügyüknek.

Ezek a felvonulások éppen azokat a sztereotípiákat erősítik, amiről beszélsz. Miért nem olyan felvonulások vannak, ahol az összes felvonuló normális utcai ruhában, nem táncikálva, hanem a párjával karonfogva sétálna végig a városon? Ez segítene pl. megváltoztatni a róluk kialakult képet.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.31. 06:23:33

Szerintem egyéni szinten abszolút nem nyilvános ügy a melegség, senkinek semmi köze hozzá, maximum a családnak. Társadalmi szinten viszont pillanatnyilag fontos a dolog és szükséges a nyilvánosság.
Az lenne a szép, ha mindenki leszarná, de ilyen idilli állapot úgyse lesz soha, a fritz féle nyomoroncok mindig is létezni fognak, de szerencsére lassacskán elenyésző kisebbséggé válnak.

Liedor 2008.08.31. 07:11:42

Before: Én nem látom, hogy kisebbséggé válnának. Sőt. A társadalom általános/átlagos toleranciaszintje inkább folyamatosan csökken, mindenféle kisebbséggel szemben - és ezt próbálják 'jó esetben' törvények, szabályok kompenzálni. Szerintem nem tudják, sőt többet ártanak, mint használnak, de ezzel a véleményemmel egyedül szoktam lenni. Ugyanis szerintem nem létezik kikényszerített tolerancia, akármeddig is létezik pl. olyan törvény, hogy a melegeknek ugyanolyan jogaik vannak, mint a heteróknak, az nem fog beivódni a fejekbe, mivel az emberi természet olyan, hogy a törvényeket mindig magán kívülállónak tartja, hacsak azok nem próbálnak erkölcsi-etikai, azaz pl. vallási alapra hivatkozni. Azaz a törvények csak a felszínen tudnak működni, ahol eltakarják az egyes emberekben ettől még bennemaradó kisebb-nagyobb ellenérzéseket, amelyeket a neveltetés-vallás, és a különböző szélsőséges csoportok keltenek-felszítanak; de amik egészen egyszerűen minden emberben léteznek. A másságot nem fogadja el semmilyen ember könnyedén, egy bizonyos szintű ellenérzés természettől fogva ott van benne. Természettől fogva, igen. Aki más, az veszélyes, ez az ember génjeibe van írva, nem a melegekre nézve, hanem általában a másságra. A másik ember vetélytárs az élet harcában, ez ugyanúgy igaz volt az ősidőkben, mint most, nem sokat változott a dolog, legfeljebb ma már nem a leütött szarvas húsáért vetélytárs valaki, hanem a jobban fizető munkahelyért. Ezt a legtöbb ember nem tudja, nem ismeri el, ergo nem is tud túllépni rajta, és ha akarják, ezt sokféle csoport felkeltheti-szíthatja, akár a vallás nevében, akár az erkölcsében, akár valami homályos gyűlöletvágy kiélése érdekében.
Azaz szerintem is a kommunikáció a kulcs, a törvények ezt - a melegek megítélését - nem fogják tudni megváltoztatni az emberek fejében. És igen, az ilyen és hasonló blogok azok, ahol ez a kommunikáció megtörténhet, ahol kvázi személytelenül, de találkozhat meleg, leszbikus, heteró, stb.. Nem formálisan, nem a szlogenek szintjén, nem moderálva-irányítva-megmondva merre menjen a kommunikáció, eleinte persze kifröccsenve a gyűlölet, ahogy itt is, máshol is látszik, de aminek ki kell jönnie, annak ki kell jönnie, aztán hátha eljut a kibuggyanó gyűlölet helyére egy-két értelmes szó, információ vagy akár csak meghökkentően új gondolat is.
Pl. az, hogy a másság érdekes is lehet.

magnifique · http://utkereses.blog.hu 2008.08.31. 07:33:31

Liedor: igaz, hogy nem lehet törvényekkel elérni az embereknél, hogy toleránsabbak legyenek, de mindenképp segítené azt, hogy a most felnövő generációnak már kb ugyanolyan természetes legyen a nemi orientáció, hogy nutellát vagy lekvárt tesz valaki a palacsintájába.
és csatlakozom abban is, hogy nem a seggrázós felvonulások segíytenek, hanem ezek a blogok, és egyéb alternatív csatornák, ahol felmerül annak a lehetősége, hogy egy heteró megértse a lmbt embereket.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.31. 07:35:00

Egy homofób számára a másság sose lesz érdekes, már, ha buzikról beszélünk. A tolerancia, pontosabban a toleráns viselkedés pedig kikényszeríthető, ami persze nem jár valódi toleranciával. A világ tele van ilyesmivel, a törvények szabályozzák az életünket és szabják meg, mit kell elviselnünk másoktól.
Persze ettől függetlenül a párbeszéd, a kommunikáció nagyon szép dolog, de nehogy már azon múljon párszázezer ember életminősége, hogy ügyesen kommunikálnak-e az őket - ok nélkül - gyűlölőkkel.

Normális 2008.08.31. 07:36:29

A közéletbe, politikába bekerült buzi, egyáltalán nem magánügy. Ugyanis neki természetes a buzulás és ez befolyásolja a döntéseit, hiszen nem tud elvonatkoztatni. Akkor pedig a döntései erkölcsrombolók és nép ellenesek lesznek. Ugyanis köztudott, hogy azonos neműektől nem születik gyerek. Ne mond azt, hogy örökbe fogadsz, mert az is egészséges emberektől származik. Tehát a buzulás és leszbikusság igenis 6000 éve bizonyítottan nem természetes.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.31. 08:15:20

Ha nem természetes, akkor hogy alakul ki? Mesterséges génmanipuláció? Valami hülye földönkívüli 6000 éve baszakszik az emberiséggel?

justonelife 2008.08.31. 08:28:15

Az is egy érdekes nézet, hogy a heterok egy részét nem érdekli, ha négy fal között tartják titkukat a melegek. Érdekes, ha munkahelyen, vagy otthon, a társasházban kiderül, hogy te egy fiúval élsz együtt rögtön elkezdődik a sugdolózás, kibeszélés és mutogatás. Ha nem érdekli őket, akkor miért beszélnek róla? S miért nem merik megkérdezni ha mégiscsak érdekli őket? Ez a hmm... "normális" emberi természet???

Bamboocha (f@sza ital) 2008.08.31. 08:35:43

Nah, már megint egy b@ziblog.. na de sebaj, van egy jó viccem. Miért lebeg sok ember az Andrássy út felett? Mert a meleg felfelé száll :D hehehe

fourgee 2008.08.31. 08:37:40

Normális: Egy közéleti szereplőt milyen döntésében befolyásol hogy melyik nemhez vonzódik?

Before: Addig, amíg a homoszexualitást el nem fogadókat megbélyegzitek a "fúj, homofób" jelzővel, addig ne várjatok tőlük mást. A homofób megbélyegzés is kirekesztő. Amíg valaki használja, addig ne várja hogy el fogják fogadni.

Adolf: Pontosan olyan vagy mint Fritz, ezzel a "hőbörgő, árpádsávos, molotovkoktélos" szövegeddel. Van egy negatív sztereotípiád egy bizonyos kisebbségről, és ha valaki mond valamit, egyből azt hiszed hogy onnan jött.

Felhívnám a figyelmeteket, hogy ezeket nem úgy mondtam, hogy "ez így van", hanem ez csak az én meglátásom, a sok meglátás közül. Az a baj hogy tök mindegy melyik oldalt nézzük, mindenhol vannak jó és rossz emberek, és a rossz emberek mindenhol ugyanolyanok, csak kicsit másképp.
Hogy másik témát érintsek, sok cigány azt mondja, hogy "büdös paraszt" a magyarokra, de ettől őket nem tartják rasszistának, de ha én mondom és a paraszt szót kicserélem cigányra, akkor rögtön rasszista leszek. Ha egy ortodox zsidó azt mondja a rokonának, hogy csak zsidóval házasodhatsz, azt nem tartják rasszizmusnak (pedig már az is eleve az), viszont ha egy magyar azt mondja egy másiknak hogy nem házasodhadsz zsidóval... Az a baj, hogy minden népcsoport, minden egyes kisebbség ragaszkodik a saját igazához, miközben a többiekét lenézi, figyelembe sem veszi. Szerintem ennek volt köszönhető a felvonulás végeredménye is. A homoszexuális közösségen belül is volt egy kisebbség, amelyik úgy volt vele, hogy "na majd mi csakazértis", és meg is kapták, amire számítani lehetett. EGy másik postban írtam reagálásként, hogyha a homoszexuálisok nem egy külön kisebbségnek tartanák magukat, hanem a többségi társadalom részének, csak más szexuális beállítottsággal, akkor már eleve nem bélyegeznék meg saját magukat, és a "többség"-nek sem úgy tálalnák a dolgot.
Még egyszer felhozok 2 példát, de más megfogalmazásban, otthon volt homoszexuális kollégám, ő ezt nem mondta soha, nem hangsúlyozta ki, a csapat tagja volt, azt tudtam hogy vele hiába próbálnám megbeszélni hogy melyik kolléganőt hogyan kapnám el, ennyi. :) Természetesen viselkedett, senki nem kötött bele, senki nem botránkozott meg rajta. Vagy most itt Angliában a munkahelyemen egy ideig volt egy kolléga, aki egy másik férfival van összeházasodva, rajta pl. abszolút nem lehetett látni. Neki sem volt téma a homoszexualitása, hanem az élete természetes része volt.

Viszont, ha a magyar adásokat nézem, a magyar híradókat, akkor mit kapok? "Homoszexuális kisebbség". Már eleve saját magukat megbélyegzik ezzel. Meg kihangsúlyozzák, hogy homoszexuális. Hát ki a f.szomat érdekli? Ahogy én látom, az ilyen "megkülönböztetésnek" a szórakozás, párkeresés terén van, ott lenne értelme. Hogy egyértelmű legyen a dolog.

Még egyszer hangsúlyozom, ez csak az én véleményem, meglátásom. Aki természetesnek veszi, azt én is természetesnek veszem, viszont amikor valaki elkezdi nyomatni a hülyeségét, azt én is le fogom "hülyebuzi"-zni, mint az általatok megbélyegzett "árpádsávosmolotovkoktélos" kisebbség.

Ja, és még 1 megjegyzés a coming outhoz: akárkivel beszéltem, a Szetey féle coming outra mindenki azt mondta, hogy szerinte csak politikai hasznot akartak kovácsolni ezzel. Nekem is ez a véleményem róla.

Barnabás 2008.08.31. 08:39:39

Már nagyon unalmas ez a meleg téma.Van egy kis létszámú buzi sereg,de már a vizcsapból is ők folynak.Az embereket sokkal súlyosabb problémák foglalkotatják.Ilyen irás helyett inkább parlagfüvet kell irtani.

empatikus 2008.08.31. 08:43:28

Cipőt, ruhát, barátnőt, barátot, feleséget, környezetet, munkahelyet, iskolákat, autót, bármit a világon szabadon választhatok felelősségem teljes tudatában. Eltérő - nem befogadó, sőt tiltakozó - gondolkozásom miatt (amúgy a többséggel együtt) mégis ostoba fasiszta stb. jelzőkkel jellemezhető lenné(n)k?
Ami káros az egészre, azt a részt kezelni kell, mint a rákot, a lopást, stb. Betartom a törvényt, a szabályokat, az adott szót, ezért nem tehetek mást, nincs más lehetőségem azokkal szemben akiket nem kívánok elfogadni sem tudatilag, sem fizikai valójukban a társadalmi érintkezésen túl a közelemben: nem adok vért. Akit megismertem és tudom hová soroljam az én értékrendemben, annak igen.
Méghozzá színre, vallásra, nemre, iskolázottságra, beosztásra, korra való tekintet nélkül. Ettől lennék a fenti jelzőkkel illethető?

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.08.31. 08:50:59

Barnabás - a társadalom 5-10%-ról van szó. A parlagfű bizonyára fontos, de kérdés, az több embert érint? Vagy miért fontosabb?

Amúgy kiegészítésként, a törvényeket nem azért hozták mert a politika belátta hogy fontos a téma, hanem mert az EU csatlakozással számos törvényt át kellett ültetni a magyar jogrendszerbe is. Az hogy ezt a dolgot a meleg szervezetek, pártok saját érdemeikként tárgyelták az egy dolog... de leginkább eu kötelezettségek vannak mögötte.

Szerintem meg nem a társadalomtól kéne várni a megoldást, hanem a melegeknek a saját kis környezetükkel kéne megbarátkozni (magukkal is) és akkor talán nem lesz olyan nagy ügy a "coming out".

huta9020 2008.08.31. 09:16:59

A homoszexualitás akkor válik közüggyé, amikor követendő példaként jelenítik meg. A melegek teszik azzá, hiszen a számuk növekedése óhatatlanul hozza magával a társadalmi elismertséget.

:) 2008.08.31. 09:39:56

"magnifique · utkereses.blog.hu 2008.08.31. 07:33:31 Liedor: igaz, hogy nem lehet törvényekkel elérni az embereknél, hogy toleránsabbak legyenek, de mindenképp segítené azt, hogy a most felnövő generációnak már kb ugyanolyan természetes legyen a nemi orientáció, hogy nutellát vagy lekvárt tesz valaki a palacsintájába."

Elég nagy baj lenne, ha természetes lenne a deformitás. Persze úgyis elérik a rohadtak.

Adolf 2008.08.31. 09:50:01

Fourgee. Az az oka annak, hogy a melegfelvonbuláson Magyrországon szinte kizárólag a tollboás, provokatívnak tartott csoport jelenik meg leginkább, hogy a "normális", a mindennapi átlagnak megfelelően öltözködő, kinéző, viselkedő melegek nem mernek elmenni, mert félnek. Így leginkább azok vesznek részt a felvonuláson, akiknek semmi vesztenivalója nincs.

Emellett hadd hívjam fel figyelmedet egy nagyon lényeges különbségre homofóbok és maguknak egyenlő jogokat követelő provokatív melegfelvonulók között: a melegfelvonulók nem intéznek fizikai támdásokat homofóbok ellen, míg a melegfelvonulók-és adott esetben más melegek is-ki vannak téve fizikai erőszaknak a homofóbok részéről.

A többi dolog igaz. Ha mindenki úgy gondolkodna, mint Te, akkor nem kellene kisebbségként aposztrofálni a melegeket.

pecsabi (törölt) · http://hedgehodgy.franksharman.com/ 2008.08.31. 10:39:10

A homoszexualitás nem követendő példa, ahogy amkegek sem követnek valakit, hanem ilyennek születtek. Igen, abban igaza van egy két kommentezőnek, hogy a felvonulások ártanak, szerintem is.
Én nem szoktam járni felvonulni, és nem szoktam döngetni a mellem, hogy buzi vagyok, mert senkinek semmi köze hozzá azutcán. Akire tartozik tudja, akire nem, az pedig nem tudja.

Egyébként úgy emlékezem, hogy voltak kishazánkban olyan felvonulások, amik nem jártak tojásdobálással, és ilyen verekedésekbe sem torkollottak. Sajnos tényleg úgy látszik, hogy minél rosszabb a gazdasági helyzet, annál erősebben fordulnak társadalmi kisebbségek felé. Ilyen a melegek megverése, a cigányok megfélelmitése, és a zsidózás, ami egyre erőteljsebb, csak azt még jobban elfojtják.

Egyébként a melegüggyel kapcsolatban GayBears-al értek megint egyet, jó lenne ha a melegek saját társaságaik is megtanulnák kezelni a melegséget, és osotba módon élezni a helyzetet.

fourgee pedig pontosan rátapintott a lényegre, amíg mi tartjuk magunkat kisebbségnek, és és el is várjuk, hogyúgy is bánjanajk velünk, addig lesznek gondok. Szetey: no comment, töbebt ártott ez az álszent bejelentés a mű könnyekkel, mint amennyit használt magának vele. Kár volt.

Reneg 2008.08.31. 10:51:36

A baj még mindig az, hogy a médiában és a felvonulásokon is a travikat és rongyrázó buzikat mutogatják, akiket még a többi meleg is elítél, és egy nagyon torz képet adnak a melegekről. Ezek az emberek önjelölt képviselői a melegeknek, de sajnos nagyon különböznek az átlag melegektől, és csak ártanak nekik.

Ez kb olyan mint a kuruc.info-s csőcselék is azt vallja magáról hogy a magyarságot képviselik, miközben egy átlag magyar szerencsére sokban különbözik tőlük, és nem akar féltéglával vagy monotov-koktéllal embert ölni. Gondoljunk csak bele, mi lenne ha a szomszédaink a kurucok tettei alapján ítélnék meg az országot? Akkor csak gyűlőlködő szűk látókörü barbároknak látnának minket.

A melegek sajnos ebben a csapdában vannak.

blügy-blügy 2008.08.31. 10:58:24

Mitől lesz valaki homoszexuális? Túl sok volt a nő, és meguntátok őket?

Normális 2008.08.31. 11:08:27

Örülhetnek a homoszexuálisok: a katolikus egyház ifjabb papjainak jelentős része "megmelegítve" kerül ki a szemináriumból, eleve.
A püspökök közt is akad belőlük néhány: úgy látszik érik az "áttörés", sőt hatalomrakerülés, mint néhány művészeti szakmában megtörtént már.
..."Isten Nagyobb Dicsőségére"...:((

Mister 2008.08.31. 11:21:25

1. Nem értem mi az, hogy meleg? Kicsit zavaros nekem ez a mesterségesen kreált műfogalom. A meleg azt jelenti, hogy homoszexuális? Ez nem szexuális aberáció?

2. Ha közügyként kivisszük az utcára azt, ami amúgy magánügy, akkor jogom van egy nekem is elmondani, hogy mit gondolok, ugye? (Nem tojással, nem erőszakkal)

3. Ha nem azt gondolom, amit a melegek elvárnak, akkor homofób vagyok? Tehát beteg vagyok, csak azért mert nem tekintem normálisnak azt, ha például egy férfi beletuszkolja a péniszét egy másik férfi végbelébe? Mert nekem ezzel van a bajom, engem nem érdekel a lelki életük, de az igen, hogy már előírják, hogy miről mit kell gondolnom, különben beteg vagyok...

Normális 2008.08.31. 11:41:07

Mister,
ez a "meleg"-ezés pont olyan idióta stílusterror, amit az Államokból átszivárogtatott ún. politikai korrektség ("PC") ezer más területen is súlykol, sőt kikényszerít (odaát olykor a törvén erejével).
Nincs már odaát néger, fekete, sőt színes sem, csak Afro-amerikai...
Nincs már nálunk buzeráns, homoszexuális, csak 'meleg".
Nincs cigán, csak roma.
Pedig a 'roma' az nem is magyar szó, hanem cigány (ember-t jelent).
Természetesen a szómágia a mindennapok kommunikációjának része: csaklassan lassan kezdi ebbena műfajban a nemzeti oldal a nem-nemzetit* követni.

*juszt se fogalmazok jobb- illetve baloldl mentén, mert eleve értelmezhetetlen sőt fordított jelentéstartalmú ma, Szép Magyarországunkon...:((

nembánom 2008.08.31. 12:07:51

én azok közé tartozom akiket nem érdekel az, hogy ki mit csinál zárt ajtók mögött. ha úgy tetszik nem akarok tudomást venni arról, hogy vannak melegek, de nem gondolom, hogy ezért bárkinek is meg kellene húzni magát. egyenlőre viszont még nem ez a normális, én sem mászok rá a barátnőmre az utcán és nem hirdetjük, hogy heterók vagyunk. szerintem ez így normális. és azoknak akik hőzöngve próbálják bizonygatni elnyomottságukat: ha annyira egészséges dolog ez akkor vonuljatok el egy lakatlan szigetre és építsétek a saját egészséges civilizációtokat generációkon keresztül.... ja??? hogy az nem megy???

egy a lényeg mindenki csinál amit akar, ami boldoggá teszi, de ne várja el, hogy én tudomásul vegyem vagy tudni akarjak róla, nekem ehhez jogom van

toprongy 2008.08.31. 12:10:33

"Mindenesetre – akármilyen röhejesen hangzik is – végeredményben a heteróknak a legfontosabb, hogy elmondják a véleményüket..."

Szerintem meg a legtöbb magasról tesz a melegekre. Ők érzik úgy hogy, mindenáron el kell mondaniuk mert nyomasztja őket a másság, de ez nem elég: azt várják hogy az átlag normális ember el is fogadja, sőt: melléjük álljon ebben a másságban, ami tetszik vagy sem irreális elvárás ha idegenekről van szó, olyanokról akiket nem ismerünk, de mindenáron tudatni akarják velünk, hogy márpedig az ő mindennapi és szexuális életük különbözik az általánosan elfogadottól. Ezért bosszant pl. a felvonulás dolog is: azzal hogy rózsaszín parókában, hatalmas műbrokival hadonászó férfiakat látok akik egy kamion tetején rázzák magukat a "Penge" zenéjére nem tudnak meggyőzni, hogy ez egy olyan dolog amit nekem el kellene fogadnom, sőt...

A párkapcsolatok nem egymás kiegészítése, boldoggá tétele céljából jönnek létre, hanem ha teljesen lecsupaszítjuk: utódnemzés/fajfentartás miatt. Így működik a normális ember normális programmal. Ha hiba van a kódolásban és ez legyen 3-5 % / 100 fő még nem jelenti azt hogy ez egy járható alternatíva amit a maradék 95-97% nak meg kellene fontolnia. Tudomásul vesszük, elfogadjuk, hisz ez csak ritkább esetben tudatos választás, egy hibásan működő agyi lebeny a ludas...

Igen, paradox módon most én is elmondtam a véleményem, de csak mert ismételten találkozom ezzel a számomra teljesen érdektelen kérdéssel, rákényszerítesz az írással, hogy ezzel foglalkozzam és véleményt alkossak, ugyanis szó nélkül tudomásul nem vehetem, mint semmi mást ami szóba kerül egy társasági beszélgetés során.

Ezért mond mindenki véleményt, nem értem miért csodálkozol.

Tartsd meg magadnak, mondd el a hozzád közelállóknak, azoknak akiket ez valamilyen formában érinthet, de ne csodálkozz, hogy ha egy "HOMOKOS VAGYOK" táblával a nyakadban körbesétálsz a nyóckerben akkor pofán fognak verni - és megérdemelted.

liberálbolsevik 2008.08.31. 12:27:46

huh, de sötét van itt

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2008.08.31. 12:29:19

Liedor: egyetértek abban, hogy az emberek a hozzájuk való másságtól természetszerűleg távol tartják magukat, részben ez vezetett a fajelméletekhez is a 19. század végétől, és a nyugatiak ezért nézik le sokszor az afrikai társadalmakat. Mert azoknak más az alapjuk, mint az európainak, amely a tudományra épül.

És pont arra utaltam a postban: nincs társadalmi kommunikáció a kérdésben, csak jött egy törvény, vágja zsebre mindenki, ahogy tudja. Szerintem a törvény nagyon fontos, de az oda vezető úton néhány lépcső (a baráti coming out és a törvény között lévő civiltársadalmi lépések) hiányoznak.

Emellett viszont pl. Spanyolország érdekes példa: 70% ellenezte a melegHÁZASSÁGot, két éve mégis bevezették, és mostanra sokkal toleránsabb lett a társadalom. Ez azt mutatja, hogy nem csak a kisebb közösségek felől lehet megközelíteni az elfogadást, hanem "felülről" is elérhető. Csak hát feszültséget szül.

Aki még mindig a rongyrázós buzifelvonulkra hivatkozik, nézzen meg két-három képet a blogom első bejegyzései közül, hogyan is nézett ki idén az a rémes tömeg... Mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy mindenki a seggét rázta és műbránert lengetett a Hősök szobrai körül.

A kisebbség fogalma sajnos él, mert nincs jogegyenlőség. Innentől kezdve társadalmi kisebbségről beszélünk. A feketék a nyugati világban szintén kisebbségek (és sokkal nehezebb a helyzetük, mert rajtuk elsőre látszik, mi a pálya...) Az is igaz ugyanakkor, hogy a melegek hajlamosak ezt tragikusan nézni, sajnáltatni magukat stb., ami nyilván nem vezet sok jóra. Ezért sem szeretem az "előbújás" szóban rejlő képet: bocsánat, hogy élek mentalitásra utal.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.08.31. 13:11:41

Fourgee-nél van sok-sok pont. Két dolgot tennék hozzá. Azegyik az, hogy ha a melegek nagyobb toleranciát várnak el, akkor az sem ártana, ha ők maguk is toleránsabbak lennének, pl. a hívőkkel, de akár homoszexualitást bármely okból elfogadni nem tudókkal szemben is. A másik az, hogy ma Mo-n a melegek helyzetéből is sikerült politikai témát kreálni, ennek összes hátrányával. Én úgy gondolom, hogy semmi közöm a másik ember szexuális orientációjához. Max. akkor lehet necces a dolog, ha közszereplőként ez a döntéseit befolyásolja. Nehogy már azt gondoljuk, hogy ha valaki homoszexuális, akkor ugyanúgy fog szavazni egy örökbefogadási törvényről, mint egy hetero. (Tudomásom szerint nincs elég tudományos adat arról, hogy van-e különbség a hetero-, és a homoszexuális párok által nevelt gyerekek kilátásai között,és itt nem csak a nemi irányultságra gondolok. Ezért is egy ilyen törvény megalkotásánál a gyerekek és nem a homoszexuálisok érdekeit tartanám szem előtt). Ha valaki nem közszereplő, senkinek semmi köze a magánéletéhez, beleértve a jelen témát is. Bővebben írtunk már e témáról a Republicator blogban: republicator.blog.hu/2008/08/04/kamingaut_avagy_kenyszeru_nyelvujitas

Liedor 2008.08.31. 15:10:00

magnifique: szerintem törvényekkel soha nem lehet elérni, hogy a másság természetes legyen. Egyszerűen mélyebben van beledrótozva az emberekbe a másságtól való félelem, mint amilyen mélyre a törvények le tudnak hatni. Ha meg csak egy dugót tesznek a pezsgőspalackra, akkor azt bárki megrázza, és már robbanhat is...

Before: A homofóbnak nem lesz azonnal érdekes a másság, persze. Nem is kell ekkorát ugornia, ha első lépésben pl. csak ledöbben, és nem jut szóhoz, akkor már megtett egy lépést az agya. A következő lépéseket majd megteszi máskor. Vagy nem. :-) Azaz a változás, az igazi, mélyreható változás az vagy nagyon aprócska lépésekkel, sok idő alatt jön, vagy földresújtó erejű revelációkkal, mint pl. a megvilágosodás. Gondolom nem kell kifejteni, melyik a gyakoribb. :-)
A kikényszerített tolerancia nem ér semmit, mert csak arra vár, hogy mikor robbanhat ki.

fourgee: pedig kisebbségek léteznek, a PC szóhasználat ellenére is, és a melegek is egy kisebbség. Ugyanis kisebbség nem csak faji, nemzeti, bőrszíni és nyelvi alapon létezhet, hanem gyakorlatilag bármilyen alapon. Nyilvánvalóan nemi alapon is létezhet kisebbség, amíg vannak különbségek az emberek között, addig lesz többség és lesz kisebbség is. Kisebbség pl. az autisták, vagy diszlexiások, ők viselkedési-pszichikai alapon. Kisebbség pl. a magas IQ-jú zsenik meg az alacsony IQ-jú idióták is, ők éppen szellemi képességeik alapján. De kisebbség pl. a 2,20 m-nél magasabb óriások vagy az 1,5-nél alacsonyabb törpék is, ők egy fizikai jellemző alapján. És még lehetne sorolni, nyilván érted, mire gondolok. Az meg, hogy bizonyos kisebbségek történelmi, vallási vagy erkölcsi alapon nagyobb hangsúllyal vannak jelen az életünkben, megintcsak elég természetes; a nemiség szerintem fontosabb az életünkben, mint a testmagasság vagy hogy nem tudunk helyesen írni. Azaz nehéz lenne úgy tenni, mintha a melegek nem lennének egy kisebbség. Merthogy azok.

LeGars: nem a faji/nemzeti megkülönböztetésre gondoltam, hanem az egyénekére. A faji az már más, annak sokkal kevesebb része az, amit természetesnek lehet nevezni. Arra gondoltam, hogy egyszerűen minden ember a hasonlóak társaságában érzi magát nagyobb biztonságban, és bármilyen másság esetén már bizalmatlan lesz.

A törvény: lehet jól is bevezetni, lehet párosítani kommunikációval, párbeszéddel, toleranciával, hogy egyszerre felülről és alulról is építkezzen a dolog. Hogy ne csak egy fedő legyen a kuktán, amiben nő a gőznyomás.

liberálbolsevik 2008.08.31. 16:08:14

ez a sok ostobaság a fényre jön belőletek?
ha a bal kezemmel törlöm ki a seggem, akkor másképp szavazok, mintha a jobbal?
szexuális szokáisait egyetlen meleg sem akarja veletek tudatni, legfeljebb ti vagytok valamiért kiváncsiak, ha nálatok ezt jelenti a meleg kérdés.

én meg arról nem akarok tudomást venni, hogy öregszem és egyszer meg fogok halni. de attól még így lesz. meg hogy felkel a nap - akkor is fel fog kelni.

sosem gondoltam volna, hogy meleg témában ennyi barmot fog felböfögni a net ebben az országban.

és így jöttek rá, hogy a föld banán alakú.

ténylegh cenzúrázni kellene az idiotizmust!

Mikoyan 2008.08.31. 22:49:42

Azt hiszem sokan tévedésben vannak. Egy meleg sem akarja szerintem, hogy heterók meleggé váljanak. Csak annyit akarnak, hogy ne kelljen rejtőzködniük, ne kelljen negatív következményekkel számolniuk, ha nyíltan élik az életüket, értve ez alatt, hogy a párjukkjal színházba, moziba, étterembe stb mennek, vagy urambocsá' szerveznek egy utcai felvonulást.

Nemez · http://nincs.hu 2008.09.02. 12:23:56

A melegség nem betegség és az evolúcióban, társadalomban is fontos szerepe van. Készült egy tanulmány egy kis törzsről ahol meleg férfiak is voltak, valószínűsíthető hogy azért alakult ki, hogy egy gyerek a családban meleg lesz, mert akkor nem alapít saját családot, hanem az eredeti családjánál marad és segít gyereket nevelni, és a munkában.
A másik dolog ha törvénybe megengedbék hogy a párommal fogadjak örökbe gyereket attól még nem tennénk (annak ellenére hogy szeretnénk), mert a gyereknek nem lenne jó, de nem azért mert nem tudnánk felnevelni, hanem a társadalom miatt. Tehát amíg a hozzáállás nem változik addig van olyan törvény ami felesleges, sőt egy két önző meleg aki nem gondol a gyerekre örökbe is fogadhat.

2008.09.12. 16:41:31

Csupán egyetlen félreértést szeretnék tisztázni: a parlamentben ülő urak, hölgyek, heterók, homók, stb. nem a nemi identitásuk, vagy akár az erkölcsi világfelfogásuk szerint nyomogatják a gombokat, hanem parancsra. Nem hiszem el, hogy senkinek nem tűnik fel, hogy a pártfegyelmet megsértő "félreszavazókat" pénzbüntetéssel szokták büntetni a pártvezetők. Ez nektek demokrácia?

steverubellreborn 2008.09.15. 01:32:55

Normális mi van ha anyád leszbikus csak soha nem merte ezt felvállni és inkább belekényszerítette magát egy házasságba miközben apád közelségétől már évek óta undorodik?
süti beállítások módosítása