Meleglelés

Meleg közélet? Meleg közértet! Melegológia A-tól Z-ig.

voices

  • Buccser: szerintem abban nincs igazad, amikor azt gondolod, hogy valaki azert nem megy felvonulni, mert fel... (2009.09.08. 16:54) Mérleg
  • LeGars: @bölcsésztanár: ;))))))) (2009.09.07. 20:52) EuroGames 2012
  • LeGars: @bölcsésztanár: a "Jézusnak is két apja volt" tábla szerintem nem volt gáz, de biztos mindenkinek ... (2009.09.07. 20:06) Nincs de

2009.02.09. 19:49 LeGars

Intim fejlövés

 Még a Filmszemlén láttam egy igen érdekes játékfilmet, melyet Szajki Péter jegyez. A rendkívül alacsony költségvetésű, "kézikamerás-dogmás irányba" mozduló, videóra forgatott Intim fejlövés olyan kérdéseket feszeget, amelyek tabukat döntögetnek. Jóleső, a témák nyomasztó jellege ellenére üdítő és egyben zavarba ejtő volt olyan magyar filmet látni, amely a szexuális nehézségeket kendőzetlenül tárja a nézők elé.

A négy szál röviden a következő: a középkorú férj egykor rákos felesége mellműtétje után képtelen közeledni felé, ezért minden szeretete ellenére egy fruskával próbálkozik a chaten; a huszonhét éves, jóképű anyuka-kedvence kis híján megerőszakolja új szomszédját, de próbálkozása után kiderül, hogy még szűz, és boldogtalan, mert a kicsinél is kisebb a farka; a mélységesen kielégületlen feleség férje jóbarátjával képes csak eljutni az orgazmushoz; és végül a menyasszony az esküvő előtti nap mondja meg jövendőbelijének, hogy ő férfinek született, és tizennyolc éves korában, a nagyi örökségéből (!) operáltatta magát nővé.

Az egész film egy óriási fricska szemforgató morálunk ellen, és már ezért is bátor vállalkozás (nem beszélve a minimálbüdzséről). A ki nem mondott konfliktusok úgy törnek felszínre, ahogyan a hullák dőlnek ki a szekrényből, frusztrációk tömkelegével küzdő, hol komikus, hol megejtő hősöket látunk, akiknél néhol kifejezetten komikus körülmények között, visszafogott ábrázolással, de egyértelműen elpattan a húr (és ebben tényleg van némi dogmás jelleg).

Megérintő, ahogyan a hősök - és különösen a transzszexuális szereplőnk - a jól megírt dialógusok mentén szembenéznek saját drámájukkal. Érdekes adalék, hogy a férfiból lett nő az egyetlen, aki nem külső kényszer hatására, hanem az őszinteség nevében vallja be férfimúltját leendő, kifejezetten homofób férjének. A karakter - a többivel együtt - rendkívül hiteles. Logikusnak tetszik, hogy pont ő néz szembe leghatározottabban a helyzetével, hiszen már gyerekként számolnia kellett azzal, hogy a látszat messze nem fedi a valóságot, a legegyértelműbb dolgok mögött is megbújhat egy másik, mégoly láthatatlan igazság arca is, és a döntő pillanatban nem bújhatunk maszk mögé. Ő az, aki nem menekülhetett önmaga elől, és bár szeretne, most sem képes rá. Pedig hallgathatott volna. Jövendőbelijének sosem kellett volna megtudnia az igazságot. 

Más kérdés, és kár, hogy a film DVCAM-es képe, a szereplők sorsát összekapcsoló, banális sztriptízbár-jelenetek kissé ügyetlenek, és megcsonkítják a film drámai hatását, de valahogy még ez is belefér a képbe, mert maguk a konfliktusok húsba vágóak. A furcsa, félamatőr jelleg a törékenységünk egyfajta görbe tükrét mutatja, és jól párba állítható azzal, amilyen bárdolatlanul viszonyulunk a szexualitás rejtett és igencsak kellemetlen oldalához. 

Bár több pénz állt volna az alkotók rendelkezésére! Akkor nem csak a történet váza és a remek színészi gárda, de a végeredmény is előmozdítaná a film sikerét.

8 komment

Címkék: film filmszemle transzszexuális fejlövés


A bejegyzés trackback címe:

https://melegleles.blog.hu/api/trackback/id/tr59933121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mininyul 2009.02.09. 20:38:48

Szerintem nem voltak banálisak a sztriptízes jelenetek. Kellettek feloldásnak. Valahogy úgy egyben én nem tudom drámainak tekineteni annyira filmet. Részenként oké, de amúgy ilyen tömegszerencsétlenség fíling. Amúgy igen, kiváncsi lettem volna, hogy több pénzből milyen lett volna a dolog. De így is klassz a film.

averylittlewarrior · http://anarchia2020.blog.hu 2009.02.09. 21:04:49

A tabu nem az, amit az ember nem csinál, hanem az, amiről nem mer gondolkodni.

A nagy szabad szex elméletében egyetlen "apró" tabu maradt csupán. Bár mindent lehet, bárki bárkivel, bármivel, bárhol, bármikor, a tabu ez: aki nem ért egyet arra süssük rá, hogy prűd, süssük rá, hogy képmutató.
Nincs esélye senkinek. Nincs érv, semmi sincs. Aki nem ért egyet az prűd, az képmutató. Az látens.

Hiába, a legtöbb ember életében ott vannak a tabuk.

Közöd?? (törölt) 2009.02.09. 21:44:32

nem unják még mindig a sok hányadék transzneműt meg buzit?

steverubellreborn 2009.02.09. 22:13:33

@Közöd??:
mi lenne veled nélkülök?
akkor hova böfögnél?

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.02.10. 01:08:57

@averylittlewarrior: > A nagy szabad szex elméletében egyetlen
> "apró" tabu maradt csupán. Bár mindent lehet,
> bárki bárkivel, bármivel, bárhol, bármikor, a tabu ez:
> aki nem ért egyet arra süssük rá, hogy prűd, süssük
> rá, hogy képmutató.

A definiciodat alapul veve akkor ez azt jelentene, hogy nem lehet arra gondolni, hogy valaki nem ert egyet azzal, hogy barkivel, barmivel, barhol? Vagy egyszeruen csak el akartad mondani, hogy neked nem tetszik, hogy barkivel, barmivel barhol (meg esetleg meg egy csomo minden)? Vagy az nem tetszik, hogy van, aki prudnek tart? De mi koze ennek a tabukhoz? Lehetsz prud, ha akarsz, gondolhatsz barmit. Szabad.

> Nincs esélye senkinek. Nincs érv, semmi sincs. Aki nem
> ért egyet az prűd, az képmutató. Az látens.

En nem tudopm, hogy te milyen vagy, de biztos sokan prudnek tartanak, ha ennyire errol beszelsz. De hat szivuk joga, nem? (En nem ismerlek, nem is foglak valoszinuelg soha.) De mi abban a baj, ha valaminek van neve? Ha meg nem vagy az, akkor nem vagy az. Mit kellene itt ervelni? Ezek altalaban konszenzuson (tobbsegi konszenzuson) alapulo elnevezesek. Hogy lehessen rola beszelni.

Azhát 2009.02.10. 07:26:32

Kik a szinészek? Ki játssza pl. a TS-t???

Közöd?? (törölt) 2009.02.10. 08:48:35

@steverubellreborn: ráadásul így a felvetés is marhaság, a szexuális élet problémái? francokat, pár deviáns problémái ami messze nem azonos normál hetero problémákkal

Ventura Blvd 2009.02.10. 09:17:13

@Közöd??: Miféle hangnemet használsz? Anyukád erre tanított? De most nem is erről van szó, hanem a tévedésedről. A társadalom 2% biztosan, de a titkolózás miatt ennél valószínűleg több a homoszexuális. Ez nem pár ember problémája. És főleg nem deviancia
Ajánlom figyelmedbe a
mertmegerdemled.blog.hu/2009/02/09/ha_tudnad_hogy_homoszexualis_lesz_megszulned bejegyzést. nyilván te is abba a Czeizel által említett 95%-ba tartozol, aki képtelen a másságot elfogadni, legyen az más nemzetiség, faj, népcsoport, vallás, vagy bőrszín. De miért? Nem lehet, hogy önmagaqddal van valami elfojtott bajod?
Állj, meg mielőtt csipőből tüzelnél, és gondolkozz, legalább egy percet.
süti beállítások módosítása