Meleglelés

Meleg közélet? Meleg közértet! Melegológia A-tól Z-ig.

voices

  • Buccser: szerintem abban nincs igazad, amikor azt gondolod, hogy valaki azert nem megy felvonulni, mert fel... (2009.09.08. 16:54) Mérleg
  • LeGars: @bölcsésztanár: ;))))))) (2009.09.07. 20:52) EuroGames 2012
  • LeGars: @bölcsésztanár: a "Jézusnak is két apja volt" tábla szerintem nem volt gáz, de biztos mindenkinek ... (2009.09.07. 20:06) Nincs de

2009.09.02. 17:32 LeGars

EuroGames 2012

Nos, ez alkalommal senki nem vádolhat leplezett promócióval, kivételesen ez itt most tényleg a reklám helye! Az EuroGames 2012 már az idén képviselteti magát a melegfesztiválon.

 

Múlt szombaton egy fantasztikus házibuli keretét megragadva Bolyán András, a 2012-es budapesti EuroGames Org. elnök-szervezője ismertette díjnyertes pályázatunk bizonyos részleteit. Ebből számunkra a legfontosabb talán, hogy 2009 márciusában Szófiával, Valenciával és Manchesterrel versenyben a FRIGO,  vagyis a FRISS GONDOLAT IFJUSÁGI Egyesület beadta pályázatát (az Atlaszsport Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű  Sport Egyesülettel), és elnyerte az EGLSF (European Gay & Lesbian Sport Federation) pályázatát arra, hogy három év múlva európai szintű meleg sportjátékokat szervezzen.

 

A budapesti EuroGames a „kis játékok” köréhez tartozik majd. A négyévente megrendezett nagyra nem pályázhattunk, mert ahhoz 16 sportág létesítményeire lenne szükség, ezzel a kerettel azonban Budapest nem rendelkezik. Kis játékokat 6 sportággal lehet indítani, és egyáltalán nem vagyunk rosszak, ugyanis 12-vel lépünk a EuroGames-városok sorába Hága, München, Párizs, Utrecht, Antwerpen, Barcelona, Berlin, Zürich, Hannover, Koppenhága és Frankfurt nyomában. Előttünk, 2011-ben Rotterdam ad otthont a játékoknak, amelyek egyébként idén és jövőre nem kerülnek megrendezésre, mivel ütköznének a szintén nemzetközi Gaygames-szel és Outgames-szel. A magyarországi tizenkét sportág, melyek egyenként 50-600 részvevőre tartanak majd számot, a következők lesznek: tollaslabda, futás, röplabda, úszás, társastánc, labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, kerékpár, túra, birkózás és sakk.


 

Ennyit a tényekről... Na de minek nekünk EuroGames, és miért teszik már megint közszemlére magukat a melegek, amikor a szexuális irányultságuknak köze nincs a sportokhoz? Természetesen társadalmi megfontolásokból. Az 1989-ben megalakult ELGSF céljai között szerepel a diszkrimináció elleni küzdelem a sportéletben (amelyről mind tudjuk, hogy az egyik leghomofóbabb közeg), a sportolók szexuális irányultságának felvállalása, illetve a meleg, leszbikus és vegyes sportklubok létrejöttének támogatása. A 2012-es rendezvény tehát a láthatóságunknak fog kedvezni, hiszen mind nyilvánvalóbb, hogy a homofóbia a tudatlanságból és az ismeretlentől való félelemből táplálkozik.

 

A nemes célok mellett persze gazdasági vonatkozásai is vannak a játékoknak. A budapesti EuroGames teljes költségvetése 160-180 millió forintra rúg, a bevételek mintegy 170 milliót tesznek ki, ugyanakkor pedig - főként a turizmus és a vendéglátás révén - milliárdos bevételi forrást jelenthet Budapest és környéke számára. A rendezvény tehát egyszerre szól a sportról, a szórakozásról és a budapesti turizmus (további) fellendítéséről.

 

Amilyen lelkes a szervező csapat, a külföldi melegszervezetek és önkormányzatok, olyan vaksik a magyarok, bár azonnal meg kell jegyeznem, hogy a fővárosi önkormányzat támogató levéllel biztosította részvételét az eseményen. A Holland Olimpiai Bizottság szintén támogatói levelet küldött Schmitt Pálnak, aki – fölöttébb sportszerűen - még csak megjegyzésre sem méltatta a nyugatiakat, és feltételezhetően észre sem vette, mennyire méltatlan és cinkes a hallgatás pont egy európai parlamenti képviselő, sőt az Európai Néppárt alelnöke részéről. Továbbra is elvakítja vezetőinket a valójában lényegtelen részlet, hogy melegek állnak elő a sport és az egészséges életmód előmozdításával. Nem látják a fától az erdőt, és végeredményben pont ők jönnek a legbutább kérdéssel: Jé, a burnyákok is tudnak sportolni? Ennek fényében már nem is tűnik különösnek, hogy miért van szükség melegjátékokra. Hát ezért: a tudatlanság viszket. Kábé olyan ez, mint amikor nyugatiak azt a kérdést teszik fel külhonban utazgató honfitársainknak, hogy létezik-e a fürdőszoba Magyarországon - miközben a tapasztalatok szerint jóval tisztábbak vagyunk, mint számos nyugat-európai...

 

 

Na, mindegy is. A lényeg az, hogy a budapesti EuroGames kampánya és honlapja 2010 szeptemberében indul, amikor is a 2012-es nyári játékok pontos időpontját meghirdetik. Addig pedig melegfesztivál: szeptember 3-án csütörtökön 18 órakor a Művész moziban tekinthetjük meg a pályázatot kísérő reklámspot-dokumentációt, és kaphatunk részletes felvilágosítást a szervezés menetéről, a pályázás részleteiről, az önkéntesek jövőbeli munkájáról és mindenről, ami érdekelheti a nagyközönséget.

 

Végre egyszer tényleg stílszerű azt mondani: Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

 

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://melegleles.blog.hu/api/trackback/id/tr391355783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2009.09.02. 20:16:07

Szerintem a homofóbia nem feltétlenül a tudatlanságból és az ismeretlentől való félelemből fakad. A konzervatív beállítottságú emberek többsége szerintem egyszerűen nem tartja felvállalhatónak a melegek ügyét, hanem a magánélet szférájába küldi.

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2009.09.03. 14:37:08

@bölcsésztanár: hány olyan magánéleti kérdés van, amely a közügy részét képezi? És a konzervatív beállítottságú embereknek miért kéne felvállalnia a melegek ügyét, ha nem érinti őket? Az ateisták sem lobbiznak az egyház hatalmáért. És ez így normális. Mindenki a maga számára fontos ügyért küzd, és ez mindaddig rendben van, amíg az ügy nem arról szól, hogy miképpen korlátozzon másokat. A konzervatívoknak nem felvállalniuk kell az ügyünket, csak elfogadni, hogy az ügy létezik, és vannak össztársadalmi következményei. Ilyen következmény, hogy az államnak a rendőrségen keresztül milliókat (milliárdokat?) kell költenie arra, hogy párszáz szélsőjobbos ne verje szét a fejünket az utcán.

bölcsésztanár 2009.09.03. 20:39:18

@LeGars:
Igen, igazad van, csak azt akartam mondani, hogy a homofóbiának kettőnél több oka lehet.
Egyébként nem csak a melegfelvonuláson kell attól tartani, hogy kilövik a szemed, és még csak kisebbségnek se kell lenned...

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2009.09.04. 07:24:00

@bölcsésztanár: ezt mind tudom. attól is lehet valaki homofób, mert látens, vagy mert molesztálták, stbstbstbstb. no de egy mondatban nem lehet mindent mondani egyszerre.
süti beállítások módosítása