Meleglelés

Meleg közélet? Meleg közértet! Melegológia A-tól Z-ig.

voices

  • Buccser: szerintem abban nincs igazad, amikor azt gondolod, hogy valaki azert nem megy felvonulni, mert fel... (2009.09.08. 16:54) Mérleg
  • LeGars: @bölcsésztanár: ;))))))) (2009.09.07. 20:52) EuroGames 2012
  • LeGars: @bölcsésztanár: a "Jézusnak is két apja volt" tábla szerintem nem volt gáz, de biztos mindenkinek ... (2009.09.07. 20:06) Nincs de

2008.08.06. 15:28 LeGars

Humbug!

Avagy a Na Végre esete a Szivárvány Misszióval

A felvonulást illetően a Na Végre meleg-programmagazin legutóbbi, augusztusi száma több nézőpontot is igyekszik ütköztetni egy Misszió-interjú, két olvasói levél, illetve a Misszió által az egyik levélre adott válasz keretében. A magazin szerkesztője talán észre sem vette, mennyire hiteltelenné válnak a Misszió szavai a két olvasói megnyilvánulás tükrében. Ha mégis, annál jobb!

 Az egyértelműség kedvéért haladjunk sorjában: az első levél (18. oldal) írója szerint a Misszió inkompetens, a felvonulás csak arra jó, hogy lejárassa a melegeket. A második, kevésbé impulzív vélemény (Steve-é - 49. oldal) a New Lindenmann Apartments részéről fogalmazódik meg; Steve többek között azt kifogásolja, hogy a szervezők nem hajlandók együttműködni a meleg üzletek vezetőivel, akik nyilvánvalóan anyagilag is támogatni képesek a felvonulást. Példának hozza fel Desiré Dubounet-t, aki ugyan sok vitát vált ki, mégis megkerülhetetlen figura a meleg üzleti életben, és a maga módján rendkívül sok erőfeszítést tesz a közösség érdekében. Steve konklúziója, hogy a fesztivál a jelenlegi formájában ugyanúgy árt a közösségnek, mint az üzletnek. Ezután az 50. oldalon olvasható a Misszió igen gyengécske, személyeskedéstől sem mentes válaszlevele a 18. oldalon található levélre, amely legfeljebb csak azt illetően reagál, hogy a levélíró „csürhének” nevezte a felvonulókat (valóban igazságtalanul). A legfontosabb vádakra azonban nem tér ki a Misszió, nem védi meg magát, inkább egyfajta sértettség érződik ki a szavak mögül. Egy Alapítvány azonban nem lehet sértett. Ha vállalja a szervezést, ki kell állnia a vádlókkal szemben is, és meg kell védenie nézeteit, gyakorlatát. A Misszió ezt – mint a felvonulás után – most sem tette meg. Helyette, akár egy pap, lelkizik.

Az olvasói megnyilvánulások fényében igen érdekes elolvasni a Misszióval készült interjút. Az interjúalany személye nem derül ki, és ez már önmagában is kínos, de lépjünk túl rajta. A felháborító inkább az, hogy leszámítva az azon három kérdésre adott választ, amely a Misszió szervezeti működésére vonatkozik, az érvek enyhén szólva is ellentmondanak a levelek tartalmának. A válaszok bűzlenek.

 Anti-támogatás. „Meleg vállalkozások képviseltetik magukat a tágabb szervezői körben”, szól a Misszió az interjúban. Adja magát a kérdés: melyek azok a vállalkozások, és hol jelennek meg a felvonulás során? Steve pont arra panaszkodott, hogy a szervezők kirekesztik az erre kész üzleteket: „[…] semmilyen kezdeményezés nem történt idén azon kívül, hogy egy elengedett telefonbeszélgetés alatt (sic!) adományt kérjenek”. A támogatói kör valóban megcsappant idén, ez látszik azon is, hogy a fesztivál mögött korábban felsorakozók listája az idei évre feltűnően lerövidült.

Prédikálás. „Az Alapítvány célja […] a többségi társadalommal történő párbeszéd kezdeményezése…” – Hol van az a bizonyos párbeszéd? Hol tudhatjuk meg az eredményeit? A felvonulást a Háttér nem kommentálta (helyette nekiesett a vele egyet nem értő melegeknek), a pride.hu pedig elutasította az MTV azon felkérését, hogy vitába bocsátkozzon az ellentüntetőkkel. A felkéréskor az MTV még nem tudta, hogy egyenesen Tomcatet lesz kénytelen a stúdióba ültetni – a pride.hu viszont már elvben is elzárkózott az ötlettől, magyarán nem élt azzal a lehetőséggel, hogy a médián keresztül próbáljon a többségi társadalomhoz szólni. A Lambda Budapest Meleg Baráti Társaságnak honlapja sincs (!), legfeljebb a szintén hozzá tartozó masok.hu, amelyen szintén nem találtunk választ arra a kérdésre, hol kezdeményeznek a Misszió tagjai párbeszédet.

Diktátumok. „Mindenki számára van lehetőség arra, hogy jelezze ötleteit, elképzeléseit.” Az üzletekre vonatkozóan: „Természetesen az ő ötleteik, elképzeléseik is fontosak, és jelezhetik azokat.” Ha ez valóban így van, hol láthatjuk ezek megjelenését bármilyen formában? Válaszom: sehol. Vállalkozói oldalról pont az derül ki a steve-féle olvasói levélből, hogy semmibe veszik őket. A magánszemélyek részéről is igen sokfelé olvasható a melegek egyetértésének hiánya a fesztivál szervezését illetően. Ennek ad hangot az elsőként említett olvasói levél. Mindezekből az szűrhető le, hogy sok meleg nem akar részt venni a Misszió által szervezett felvonuláson, mert nem ért egyet annak formájával. Amennyiben a Misszió válasza a résztvevők hiányára az lenne, hogy egyetlen valamirevaló ötlet sem merült fel a részükről, azt kérdezem, ők maguk valóban képesek-e a kommunikációra és az együttműködésre, vagy csak a saját elképzeléseiket hajtogatják orrvérzésig? Aki nem fér bele az ő szűk, mégis koncepciótlan keresztmetszetükbe, azt elhajtják, homofóbnak nyilvánítják? Ez nem párbeszéd. Ez diktátumok sora. Vagy talán az ő kezükben van a bölcsek köve? Emellett nyilvánvalóan nem érdekük, hogy bárki is a szervezés közelébe kerüljön. Nem igaz, hogy részvételre biztatják a melegeket és a szimpatizánsokat. Nyilvánvalóan ezzel ellentétes a céljuk: „Természetesen lehet mindent jobban csinálni, ezért várjuk azokat, akik szeretnének segíteni. Ingyen, sok-sok órán át. Tartva a hátukat mindenért.” Magyarán: mi feláldozzuk magunkat a melegügy oltárán. De ha valaki be mer lépni templomunk ajtaján, számítson rá, hogy a fejére szakad az orgona.

Cinizmus. Mennyiben hozzáértő az a szervezet, amelyik azzal próbálja kivédeni az ellentüntetők támadását, hogy a felvonulását átkereszteli „Meleg Méltóság Menetére”, és felhívja a melegek figyelmét a veszélyre? Ez nem cselekvés, ez szövegelés! Nincs ma Magyarországon olyan meleg, aki ne ismerné fel, hogy veszélybe kerülhet, ha felvonul, és nincs olyan buziverő, akit érdekelne, milyen nevet adnak a felvonulásnak. A Misszió válasza szerintem leginkább cinikus. (Mellesleg: Mocsonakin kívül – akit láttam is – kit láthattunk a szervezők közül a felvonuláson?)

Félelem. Miért nem vonultak többen a melegek?, szól a következő kérdés. Válasz: „Mert féltek eljönni”. Akkor vajon tényleg sikerült a Misszió azon alapvető küldetése, hogy az emberek ne féljenek eljönni? Emellett pedig eszükbe sem jut, hogy sokan talán nem félelemből nem mentek el, hanem mert nem értettek egyet velük? A macik félnének a vonulástól? Erősen kétlem! Inkább a Misszió fél attól, hogy elveszti politikai-uralmi helyzetét.

Hazudozás. A Misszió szerint az esemény az elmúlt években azért nem fejlődött, mert „nagyon kevesen dolgozunk a fesztiválért, nagyon kevés pénzből”. Ugyanakkor a válaszlevele szerint több mint száz önkéntes dolgozott hónapokig. Most akkor melyik a hazugság? Steve leveléből az derül ki, a Misszió nem tesz többet azért, hogy több pénze legyen, mint hogy megereszt egy-egy telefont. Ez lenne az a kemény munka? És hol van Desiré pénze? Nem arról van itt inkább szó, hogy a Misszió mindenkit elmar maga mellől? Nekem egyre inkább ez válik nyilvánvalóvá.

Mártírium. „Ti és azok, akik nem vettetek részt a szervezésben, csak a végeredményt látjátok”, panaszkodik a Misszió az interjúban, és hozzáteszi: ők már ennek is örülnek. Mi meg örüljünk, hogy legalább ők örülnek, nem igaz?! A részvevőknek nem kell mást látniuk, mint az eredményt. A Misszió láthatóan nem veszi észre, hogy a közönségnek pont ennyi a feladata! Senkit nem érdekel, ki milyen erőfeszítést tesz, ha a végeredmény silány. És ez így van rendjén. Egyem meg a szalmonellás fagylaltot pusztán azért, mert Magdi néni a pult mögött heti hatvan órában főzi? Én igazán átérzem az ő erőfeszítéseit, de attól még nem fogom megenni a főztjét! (Egyébként én „megettem”, mert felvonultam, de ez nem azt jelenti, hogy elismerem a Misszió munkáját. Nem azért vonulok fel, hogy a Missziónak jó legyen.)

 A Missziónak láthatóan elképzelése sincs arról, hogyan kellene működtetni egy nagyszabású rendezvényt. Ehelyett politikai szinezetű lózungokkal próbálják kiszúrni a szemünket. Mint Steve oly’ finoman utalt rá, tagjai fölött elszállt az idő, és a rendezvény nem alkalmazkodik a külvilághoz.

Anélkül, hogy kétségbe vonnám a szervezők egykori jelentőségét vagy úttörő szerepét, azt kell hogy mondjam, ma már csak ülnek a babérjaikon, féltik a ki-tudja-milyen (talán politikai, mert biztosan nem társadalmi) befolyásukat, és nyilvánvalóan fogalmuk sincs arról, merre változik a világ. Az elvek védelmében egyfajta elitista hozzáállással elmarják maguk mellől a befektetőket, igénytelen és szellemtelen, a melegeket és a heterókat megszólítani képtelen, ismétlődésétől szarásig unt fesztiválprogramot hoznak össze, és nem veszik figyelembe még a melegek ellenvéleményét sem, miközben azzal a lózunggal fedik magukat, hogy nagyon sokat dolgoznak az ügyön. A fesztivál során az egyetlen valamirevaló program a filmmustra – bár sokszor ócska vagy promós kópiák jutnak el a moziba, néha több órás késéssel!

Well, egy fecske nem csinál nyarat, ezt ők mégsem látják be. Az ügy sikerének kérdését valójában félreteszik, és kizárólag a zuhogó (tojás)esőt teszik az atrocitások felelősévé. Ha rajtuk múlik, nem is lesz ez másként. Mert nem elég, hogy elképzelésük szerint ők jelentik az egyetlen fecskét, de még ahhoz is vakok, hogy ne repüljenek fának. A „gyerekes plakát” ennek ékes bizonyítéka!

22 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://melegleles.blog.hu/api/trackback/id/tr10603668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

napazapa 2008.08.06. 16:47:19

respect a cikkért, kedvelem a stílusod, és a legnagyobb igazság a hatalomféltésben/mártíriumban van: de minden politikai erő így szerveződik: a fontoskodás és az állítólagos önfeláldozás köré.
Kérdés marad azonban (és előrevetítem, hogy a többi kommentező is ezzel kapcsolatban érdeklődik majd), hogy mitévő legyek én, mint meleg, értelmiségi magyar állampolgár, hogy jövőre ne érezzem oly ramatyul magam júliusban?

(függetlenül attól, hogy vonulok-e)

P 2008.08.06. 16:50:57

A NaVégre augusztusi száma letölhető pdf-ben itt:

www.navegre.hu/archivum/2008_08.pdf

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.08.06. 17:23:23

Érdekességként, a Mások újság nem tette ki a melegfesztivált hirdető botrányt kavart plakátokat.

Amúgy a felvonuláson sajtóképek tanúsága szerint ott volt a pride.hu két szerkesztője és a leszbikus fővezér is.

Buccser 2008.08.06. 17:25:59

Igen. Eddig azt hittem csak en gondolom igy. hehe
Szerintem a Diktatum-Martiromsag a nyero paros. :)
Amugy egyre nagyobb hangsulyt kellene kapnia a vallakozoi tamogatoi kor megnyeresenek, mert ezaltal egyreszrol fuggetlenedhetne a politikai jellegu "adomanyoktol" masreszrol meg nyilvan tobb penzbol szinvonalasabb programokat lehetne csinalni. Meg hat mert kapitalizmus van bassza meg, barmennyire is nem tetszik ez ballibbereknek. Nem tudom miert nem helyeznek erre nagyobb hangsulyt, egyszeru inkompetencia vagy hatalomfeltes, mert nyilvan aki penz ad, az is var valamit cserebe. De pont ezert inkabb gazdasagi elvarasok legyenek, ami mindenkinek megeri, es nem politikai, amivel csak kiszolgaltatott lesz a meleg kozosseg.
Amugy szerintem egy csomoan nemcsak a felelem miatt nem vonultak, hanem mert nem akartak az szdsz kamion utan menni.

Valaki Akit Szintén Letiltottak Már a Pride.hu-ról :-) 2008.08.06. 17:29:29

Remek bejegyzés! :-) Örülök, hogy sikerült egy ilyen szép, jól szabott és felépített összefoglalót olvasni, amiben végre a kor és a helyszín adta realitások fényében tekinthettünk át pár jelenséget és az arra adott válaszreakciót. Pl a gyerekes-plakát mizéria egy jó befejezés volt.

bluebunny λuunqənןq 2008.08.06. 17:42:26

Fejlődik a társadalom!
Nemsokára elérünk oda, hogy nem lesz szükség nácikra, mert a buzik egymást verik! Éljen!

saunier 2008.08.06. 18:40:10

azért odáig nem alacsonyodunk...

SgtPepper 2008.08.06. 19:08:18

Bassza meg, megint ez a buzi belháború a címlapon... Legalább kést ránthatnának egymásra, hogy egy kicsit szórakoztató legyen...

Dimmu Borgir 2008.08.06. 19:19:49

Ha jól emlékszem, akkor tavaly vagy tavalyelőtt még a Na végre! főszerkesztője is részt vett a Pride szervezésében, de kilépett, mert látta, hogy debilekkel nem megy. Meg az is basztatta, hogy későn kezdték a szervezést, és senki sem teljesítette azt, amit elvállalt. (lehet, hogy rosszul emlékszem, de az rémlik, hogy egy fejes kilépett)
Egyébként bárki szervezhet melegfelvonulást, vagy bármilyen meleg rendezvényt. Nem sajátíthatja ki a hátteres/labriszos bagázs.

hetero 2008.08.06. 20:01:09

minek van már megint egy buziblog az index címlapján? ki a faszt érdekel ez?

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2008.08.06. 20:41:29

GayBears - kösz a pontosításokat, a szervező-részvevők kapcsán csak arra tudtam alapozni, amit láttam. (Ezért is írtam ezt zárójelben.)

Buccser - egyetértek veled. Kapitalizmus van, csak ezt elfogadva lehet "korszerű" rendezvényt szervezni. A politikai függetlenedés is baromi fontos lenne valóban, hogy ne legyünk kiszolgáltatva.

Dibu: az interjúból kiderül, hogy a Na Végre 2006-2007-ben valóban részt vett. Politically correct az interjújuk mellett, hogy nem írják meg, idén miért nem, ugyanakkor néha kár hallgatni. Desirével sem tudott megállapodni a Misszió. Elsőre úgy tűnik, azért, mert nem voltak hajlandók eltűrni Desiré kamionját. Pfff!

A fújolóknak: ha látod, hogy melegblog, és utálod, minek kattintasz rá? Hogy agyfaszt kapj?

Valaki Akit Szintén Letiltottak Már a Pride.hu-ról :-) 2008.08.06. 21:00:24

bluebunny λuunqənןq 2008.08.06. 17:42:26 édesem... ne féltsd a szubkultúrát. Felesleges rózsaszín illúziókat táplálni felőle, a homokosok is csak emberek. Méghozzá nagyon sokfélék, különböző gondolkodással és igényekkel, és tényleg csak az a közös bennük, hogy buzik. Nincs megálmodott nagy meleg család, ahol keblünkre öleljük egymást.

Buccser 2008.08.07. 06:46:54

Bluebunny, a buziveres a bombagaros haverjaidra jellemzo csak. Amugy meg semmi ertelme ennek az ostoba "we rae family"-s dumanak a tenyleg legsokszinubb kisebbseg eseteben. Foleg nem ugy, ha a magukat csaladfonek vagy kozponti partbizottsagnak gondolok ugy kepzelik el a "family"-t, hogy megmondjak az iranyvonalat, es aki azzal nem ert egyet, azt ha muszaly, akkor ovonaluli utesekkel is megprobaljak elhallgattatni. De akiket meg probalnak elhallgattatni, azok erre nyilvan nem hallgatassal reagalnak. Nagyon hajaz valamire, nem gondolod? Ha a hallgatas es kritikamentesseg az ara a familysegnek, akkor inkabb ne legyen.

Legars: jo, hogy egyetertunk, amugy eszembe jutott meg egy jellemzo tulajdonsaga a szivarvany felhoben elo elcsapatunknak. Megpedig ez a gyakorlatiassag teljes hianya. Nyilvan en sem akarom elvitatni a kezdeti tizen par evvel ezelotti oroszlanreszuket es erdemeiket az "ugyert", de egyszeruen nem hajlandoak tudomast venni arrol, hogy mukodesuk mind kulso, mind belso kornyezete gyokeresen megvaltozott, es ehhez nem tudnak/akarnak alkalmazkodni. Gyakorlatiassagot meg nyomokban sem vagyok kepes felfedezni bennuk, legutobbi pelda erre a plakat-ugy. Marpedig en hiszek a common sense-ben, sooner or later, de mindig felulkerekedik.

Buccser 2008.08.07. 06:47:58

bocs, muszaj

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.08.07. 07:36:06

"Egyébként bárki szervezhet melegfelvonulást, vagy bármilyen meleg rendezvényt. Nem sajátíthatja ki a hátteres/labriszos bagázs."

A Szivárvány Misszió Alapítvány "küldetése" az évenkénti Pride - Melegfesztivál megszervezése. Legalábbis az alapszabályuk szerint.

Ezen kívül persze eddig is voltak és lesznek is ettől független rendezvények.

Buccser 2008.08.07. 09:16:44

"A Szivárvány Misszió Alapítvány "küldetése" az évenkénti Pride - Melegfesztivál megszervezése. Legalábbis az alapszabályuk szerint."

Igen, es ez a legnagyobb jelentosegu tarsadalmi hatasban, mivel a nem meleg kozvelemeny csak ezt latja, es ez alapjan itelik meg a melegeket. A tobbi rendezveny is fontos - de inkabb csak a melegek kozt.

napazapa 2008.08.07. 09:39:22

Lehet, hogy uncsi már,de :
"A Szivárvány Misszió Alapítvány "küldetése" az évenkénti Pride - Melegfesztivál megszervezése. Legalábbis az alapszabályuk szerint."

ki "küldi" a misszót erre a szent posztra? Egyáltalán szerintetek, ha most odaállítana valaki (missziós és sirályos körökben noname személy), hogy szia, te misszió, jöttem inkább én szervezeni, mert úgy érzem ez az én küldetésem, akkor mekkora lenne a hatalomféltés? Foggal körömmel kaparnák el a "küldetéses" kezdeményezést. Bár pesszimista vagyok...

Kéne már nekem is valami küldetés. Így, szimplán, mindenféle felsőbb hajtóerő nélkül uncsi kezd lenni.

Buccser 2008.08.07. 10:02:26

Hat szerintem csak sajat magukat kuldtek, mondjuk amikor elkezdtek meg nem Misszio formajaban, akkor tenyleg nem igazan volt meg mas jelentkezo. Egyebkent altalaban kulonfele kuldetesekre az emberek magukat kuldik, kiveve jezust. ;-) Na meg persze a Missziot, mert Messiasabbak a messiasnal.
Amugy lehet, hogy erdemes lenne elgondolkodni, hogy eseteleg masok mashogy mit csinalhatnanak, es milyen formaban, szervezeti vagy csak ugy. Mekkora lenne az erdeklodes, anyagi es human kapacitas stb.

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2008.08.07. 12:14:18

Buccser, Napazapa - pont az a baj, hogy ők nem gyakorlatias emberek, tudtommal. Egy fesztivál megszervezéséhez promó, marketing és event management (avagy rendezvényszervezés) minimum kell. A 90-es években még más volt a helyzet, mert nem volt itthon ennek rutinja, érthető, hogy a kezükbe vették az eseményeket, sőt köszönet érte. Ma már azonban nem elég egy erős elméleti háttér, noha az is nagyon fontos a koncepció miatt. Ezért kéne, hogy maguk mellé engedjenek egy profi szervezőcsapatot, de azt nem akarják, mert pénzelvonást jelent tőlük - hihetik ők legalábbis. Ez lesz a vesztük. A hatalomféltés.

Attól, mert az a feladatuk, hogy fesztivált szervezzenek, attól még nincs monopóliumuk. Ha én létrehozok egy egyesületet azzal a céllal, hogy az USA elnöke legyek, attól máris legitim elnökjelölt vagyok?

Olyan ez, mint Amerikában a baby-boom. Felnőttek a 40-es években születettek, 68 környékén elfoglalták a pozíciókat, és az utánuk jövő generációnak (X-generáció) már semmi hely nem maradt, mert "bitorolták" a posztokat. Ez a jelenség nálunk a 90-es évek átalakulásaival ugyanúgy végbement, most meg alulról csapkodhatunk, hogy hé, szar, amit csináltok, kopjatok le!

Buccser 2008.08.07. 12:24:04

"Attól, mert az a feladatuk, hogy fesztivált szervezzenek, attól még nincs monopóliumuk"

Oke, de te ezt milyen formaban gondoltad a fesztival szervezest, "familyn" belul, azaz veluk - jelentkezni a kovetkezon aktivistanak? A nagyon kulonbozo izlesvilagbol es politikai kotottsegukbol fakadoan nem igazan latom ennek a lehetoseget en ebben a pillanatban.
Avagy kulon uton?

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2008.08.07. 17:58:49

Félre ne érts, nincs határozott koncepcióm, és egyáltalán nem biztos, hogy az én feladatom összeverbuválni egy csapatot. Kicsit nagy fába vágnám a fejszémet így egyedül. Vannak körülöttem ötletek, lehetőségek, valami talán ki is alakul belőlük...
A blogomban leginkább a figyelmet kívánom felhívni bizonyos dolgokra, a kommenteken keresztül pedig felmérni, kinek milyen véleménye van az adott témával kapcsolatban. Tudod, olyan ez, mint az újságírás. Valakinek az a dolga, hogy alkosson, másnak pedig az, hogy tükröt tartson. A bloggal én ez utóbbiak közé tartoznék.

Buccser 2008.08.07. 18:29:42

Egyedul valoban csak tukortartasra van lehetoseg, viszont nekem ugy tunik vagyunk itt tobben is. ;-)
Nyilvan mindenkinek vannak elkepzelesei konkretumokat illetoen, tamogatoi kor megnyerese ujfajta vallakozobarat szemlelettel/ajanlatokkal, uj programok stb, szerintem nem is ez a legnehezebb, nehany valodi brainstorming es egyeztetes, hanem inkabb a dolog keretei. With or without family? Az elsonek nincs tul sok ertelme, mert a family nyilvan nem valtozik meg a politikai erdekeik sem. Ja a family alatt az elcsapatot ertem. Anelkul viszont meg nincs szervezeti forma, es ez megint lehetetlenne teszi az egeszet.
A masik ami nehez dio, a security. Nyilvan jovore is ugyanez lesz, mint az elozo ket alkalommal, es ez addig igy is marad, amig a politikai helyzet ilyen Mo-on, ez tulno a buzikon. Ezugyben nemtom igazan mit lehet tenni keves penzbol.
süti beállítások módosítása