Meleglelés

Meleg közélet? Meleg közértet! Melegológia A-tól Z-ig.

voices

  • Buccser: szerintem abban nincs igazad, amikor azt gondolod, hogy valaki azert nem megy felvonulni, mert fel... (2009.09.08. 16:54) Mérleg
  • LeGars: @bölcsésztanár: ;))))))) (2009.09.07. 20:52) EuroGames 2012
  • LeGars: @bölcsésztanár: a "Jézusnak is két apja volt" tábla szerintem nem volt gáz, de biztos mindenkinek ... (2009.09.07. 20:06) Nincs de

2009.05.26. 14:22 LeGars

A hősök mélymagyar tere

Tudom, tudom, megint hosszú a bejegyzés, de összetett kérdésekre nehéz félszavakkal válaszolni, és a mai Budapesten decens nőket köpködnek meg az utcán pusztán azért, mert nem tetszik a hálószobarutinjuk! Ez vasárnap óta tény.

Sokak számára jogos az igény, hogy az utca népe megóvhassa a gyermekeket attól, hogy tangájukban műpénisszel rohangáló férfiakat nézegessenek a város szívében. Hogyan viszonyuljunk viszont ahhoz, ha nincs a fronton se traveszti, se műpap, se semmi - csak pár fiatal forgat filmet szivárványszínű zászlót lobogtatva. A zászló színkavalkádja már önmagában is káros a pszichológiai fejlődésre? (A magyar bika csak a fehér-piros zászlóra nem ugrik, igaz?)

(Kép: a nemzetközi békezászló)

Már hónapokkal ezelőtt megkezdődtek a nyári melegfesztivál előkészületei. Önkénteseket toboroznak, filmeket válogatnak, programot faragnak. Ennek részeként vasárnap forgatták a felvonulás spotját, melyhez már korábban is kerestek időst-fiatalt, meleget-heterót, fiú-, lány- és vegyes párokat. Minden jól alakult, a múlt vasárnapi forgatás mégsem zajlott le elég békésen.

A részben magyar, részben - főként a CEU diákjaiból álló - külföldi fiatalok a spot záróképeit forgatták a Hősök tere közelében, amikor egy elhaladó kocsiból elhangzó heves buzizásra lettek figyelmesek. A külföldiek meglepve kérdezték a magyar szervezőket, miről van szó, ők meg nyilván készségesen fordítottak: megjegyzéseket tesznek a szivárványszínű zászlónkra. A zárómondatot talán pontosan le is fordították, ha a röhögőgörcsük engedte. Magyarul így hangzott: "Meg lesztek baszva". Mit akarnak tulajdonképpen a homofóbok?

Az egyik szervező egyelőre nem hivatalos nyilatkozata szerint már nem nevettek annyira, amikor mintegy negyed óra múlva fekete ruhás férfiak, úgy nyolcan, feléjük közeledtek. Forró dróton értesíthették őket. Az egyikükön a gárdisták sapkája volt, és a többiek is a szimpatizánsuknak tűntek. A kb. húsz fős melegtársaság a látványtól persze megriadt.

(Kép: Nézegessünk melegzászlót)

A számában kisebb, erejében viszont nyilván nagyobb férfitársaság, mely félkörbe sorakozva közelített a jelentős részben fiatal nőkből álló melegek csapatához, tovább szórakázott. Tagjai mobiltelefonokkal fotózták a résztvevőket, sőt arra buzdították őket, mutassák már meg az addigra összecsavart zászlójukat. A melegek igyekeztek tudomást sem venni az ellenséges jelenlétről, csak az egyikük kezdeményezett beszélgetést velük. Mint az illető beszámolója rögzíti, megkérdkezték, magyarok-e, de meg sem várva a választ, az egyikükre ráböktek: "te biztosan nem". Ezzel a kirekesztő magyarságfelfogásra utalhattak, amelybe "nemzetrontó buzik" nem tartozhatnak. Tovább is van, mondjam még? Mindezek után hősies turházással leköptek egy német lányt az önkéntesek közül.

Ezek akarnak nekünk morált tanítani? Ezeknek a magyarságképét tudja magáénak a mögöttük felsorakozó, csendben egyetértő tömeg? Ezeknek a szemléletét kívánják elsajátítani a gyermekeit féltők? És tényleg az a szégyen, ha szokásos szombat délutáni pólómba, farmeromba bújva felvonulok a melegek nevében? Ha nem lennék meleg, akkor is a melegekkel tartanék, már csak azért is, nehogy disznók közé keveredjek.

Ezek a suttyók fogják majd nekünk megtanítani, ki érezheti magát jogosan magyarnak, és ki nem? Magyar-e a kedves barátném, aki vasárnap este felkavartan hívott fel telefonon, hogy elmesélje, mi történt, és aki magyar édesanyától itthon született, Chilében élt, Párizsban tanult, és most vett lakást a pesti belvárosban? Persze, hogy magyar. Szorozni, belátom, nehéz, mégis tegyük fel: az ember sokféle. Identitásunkhoz egyszerre több dolog is tartozhat. Ezt hívhatnánk inkluzív személyiségképnek, amikor nem annak a mentén határozzuk meg magunkat, hogy mik nem vagyunk, hanem annak mentén, mi minden vagyunk. A lány nem kizárólag magyar. Van benne latin, sőt talán indián vér is. Hűha! Hol magyarul, hol angolul, hol franciául beszélgetek vele. És? Bennünk meg ott lakozik valahol a török, a cigány, a zsidó, a német, a szláv, legfeljebb már nem volt módunk megtanulni az összes nyelven. Európán belül az egyik legkevertebb nép vagyunk - kelet és nyugat határán. Talán pont ebből fakad az a tévhit, hogy küzdenünk kell a magyarságunkért, különben elvész. A dánok talán asszimilálódtak? Pedig ad absurdum még a nyelvük is könnyebben beleolvadhatott volna a németbe.

Miért is vesznénk el? Ha más nem, azért, mert a szélsőségesek mindig találnak maguknak ellenséget, és idővel mindenkiről bebizonyítható, hogy kisebbség. Belülről tudjuk a legkönnyebben kinyírni magunkat, nem kell ehhez külső ellenség. Mert akár tetszik, akár nem, mindannyian valamilyen kisebbség tagjai vagyunk, legfeljebb nem tudatosítjuk. Akkor kell majd aggódnunk a magyarságunkért, amikor tuskó mélymagyarok azért söprik le a fejünkről a sapkát, mert nem a "Szittya Sapka- és Kesztyűgyár" terméke, hanem mondjuk a Springfieldé.

Tökéletesen egyetértek magyar-chilei barátnőmmel: pont azért kell idén is elmennünk felvonulni, mert most van értelme, üzenete a cselekedetnek. Könnyű Madridban, Párizsban, Londonban parádézni, kiriszálni magunkat a zürichi EuroPride-ra, ennél azonban jóval hazafiasabb cselekedet kiállni az utcára (nem pucéran), és Pilinszkyt plagizálva azt mondani: magyar vagyok, és meleg!

A szélsőséges tömegnek pedig egy ironikus videó, amelyet egy francia melegszervezet készített a május 17-i homofóbiaellenes WHO-világnap alkalmából.

Zene: Lilly Allen - Fuck You Very Much! 

https://www.youtube.com/watch?v=UV26OMSb_VQ

12 komment

Címkék: video szélsőjobb felvonulás gárda


A bejegyzés trackback címe:

https://melegleles.blog.hu/api/trackback/id/tr351144811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magnifique42 2009.05.26. 17:22:14

a cikk nagyon jó, a történt események annál kevésbé..

annyi a baj, hogy azokon az embereken, akik felnőtt férfi létükre leköpnek egy nőt bármilyen okból, nem tudsz változtatni. :(

bölcsésztanár 2009.05.27. 21:23:41

Sajna tényleg tudnak taplók lenni a szélsőjobbos emberek, de nekem mindig az a gyanúm, hogy ha sok éve jobbos kormány lenne, ők a szélsőbalon küzdenének. (Munkásököl, vasököl) Nem mindenki, de az egyszerűbbek biztos.
Nekem elég konzervatív nézeteim vannak a magyarságról, de a fentebb említett hozzáállás nagyon távol áll tőlem. És a legtöbb gondolkodó konzervatív embertől is, higgyétek el.
Ettől függetlenül még mindig nem értem, hogy mi a Gay Pride célja. A klisék és sztereotípiák hangoztatásán kívül nem sikerült még értelmes gondolati hátteret odaképzelnem. Ha csak annyi, hogy "Legyünk együtt, érezzük jól magunkat", akkor oké, de ezen kívül mi más, "társadalmi" célja van? Mert a megfogalmazott lózungoknak pont az ellenkezőjét szokták elérni. (melegek teljes társadalmi elfogadása, kirekesztés megszüntetése stb.)

E.Goldstein 2009.05.28. 07:57:51

Szégyen ami történt. És igen, pontosan emiatt kell ott lenni a felvonuláson, mert meg kell mutatni, hogy van aki nem fél ettől a pár látens buzitól.
Mellesleg azon elgondolkozhatnának, hogy milyen könnyen is válhatnak ők is egyik pillanatról a másikra igaz magyarból áruló zsidóvá, elég ha a többi bakancsossal akár egyetlen dologban nem ért egyet.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.05.29. 05:44:49

Lehet nem illik lányokat leköpni, viszont gyűlöletet szítani sem ildomos.

Márpedig ha az a pártszövetség aki a cigányokkal, zsidókkal és melegekkel kampányol miközben a kopaszokat nácizza, az a politika borítékolja a hasonló eseteket.

Ráadásul a bevezetődből jól kihagytad hogy a pride reklámfilmjére kimondottan - hangsúlyosan - zsidókat és cigányokat (is) kerestek. A forgatásra pedig nagyrészt külföldiek jelentkeztek. (Ennyi ösztönzés éppen elég az ősmagyaroknak)

Szóval ha a politika tematizálja és direkt ugrasztja egymásnak ezeket a rétegeket, akkor annak ez a következménye. Ügye ezt a politikát éppen a szervezők is támogatják... szóval saját levükben főnek jelenleg is.

confessor · http://confessor.freeblog.hu/ 2009.05.30. 13:48:46

Igazából talán az a legnagyobb baj, hogy sok minden divatba jött ebben az országban, csak nem jó dolgok.

A gyűlölet, a szélsőségesség klassz politikai eszköz, ideig-óráig képes nagy tömegeket csordaszellemben mozgatni. Ezért is engedték ki a palackból. Kíváncsi (?) leszek, ezek a dolgok hova fognak eljutni. Főleg jövő évi választásokkor.

Ez az egész izé, hogy aki buzi nem magyar... komolyan. Most tudnám fikázni az oktatási rendszert, meg a szülők nevelési módszereit. De nem teszem.

Gaybears, kötve hiszem, hogy a homofób szélsőségesek azért homofóbok, mert van olyan, hogy SzDSz. Vagy azt is kétlem, hogy a leköpött csaj ilyen pólót hordott vagy zászlócskát lengetett volna.

Nehogy már elfogadható legyen az a gondolatmenet, hogy csak azért, mert egy pár, aki a kisebbségeket használja fel kampányolásra és nem szimpatikus, akkor ez miatt ítélkeznek a kisebbségek felett. Ez pont fordítva volt.
Tudom, hogy az SzDSz rohadtul benne van valami miatt a bögyödben, de nem kell minden dolog mögött őket látni.

Kopiás Attila Steve 2009.05.30. 16:57:36

@bölcsésztanár: "Ettől függetlenül még mindig nem értem, hogy mi a Gay Pride célja."

A Meleg Méltóság napja és a köré szerveződő többnapos fesztivál évek óta az egyenlőségről szól. Arról, ami a demokráciánk alapja: hogy minden embernek joga van kiállni az érdekeiért, kiállni azért, hogy a társadalom egyenlő emberként kezelje. Nekem ez egyrészt jelenti azt, hogy a házassághoz stb való jogok, amik a különböző etnikumúaktól, különböző vallásúaktól, különböző társadalmi státuszúaktól voltak megvonva korábban, majd végre megosztva velük is, legyenek végre megosztva minden emberrel. De jelenti azt is, hogy amíg egy erőszakmentesen a jogaiért demonstráló kisebbséget meg lehet támadni, addig az alapvető állampolgári jogok sérülnek, ami mindannyiunk ügye. Nem mindenben értek egyet a felvonulás szervezésében (többek között erről is bővebben itt: rocknpol.blog.hu/2008/06/19/homofobia_1 és itt: rocknpol.blog.hu/2008/06/30/uzenet_a_13_lmbt_fesztival_resztvevoinek írtam), de az biztos, hogy amíg Magyarországon vannak emberek, akiknek az alapvető állampolgári jogai sérülnek, addig nekem ott a helyem a felvonuláson.

@GayBears: Itt két dolgot keversz. Az egyik az szdsz-es téma, erre fölöttem reagáltak. Hiteltelen, gáz társaság, szóra sem érdemesek. A másik a kisebbségek helyzete. Ha te éppen nem szereted a cigányokat és a zsidókat, az téged helyez fura helyzetbe. Attól még mások lehetnek következetesek azon a téren, hogy az etnikai, vallási, nemi vagy szexulális preferencia alapján történő kirekesztés gáz...

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.05.30. 20:17:39

@KA_Steve: ahhoz képest hogy szóra sem érdemes, elég bőven reagáltál rá.

Buzi zsidó vagyok, és örülök hogy TE megállapítottad hogy utálom a fajatámat. Nyilván mert te vagy a hős toleráns liberális...

Kopiás Attila Steve 2009.05.31. 03:52:11

@GayBears: Azt írtam az SZDSZ-ről, hogy "szóra sem érdemesek", ezt nehéz lenne a bejegyzésedre vonatkoztatni. Ugyanígy a "ha te éppen nem szereted a cigányokat és a zsidókat" megintcsak nem ekvivalens az "én tudom, hogy te utálod a zsidókat" mondattal. De elnézésedet kérem, ha bármelyiket félreérthetően fogalmaztam meg, igyekszem akkor részletesebben reagálni.

Induljunk ki abból, hogy szerintem a szadi gáz. Egyrészt gazdasági iránya terén nem értek vele egyet, de az off, hagyjuk. Másrészt viszont roppantul alattomosnak tartom, hogy miközben a hatalmon töltött időt szinte kizárólag gyors meggazdagodásra fordítják prominensei és a kormányon töltött idő fényében gyakorlatilag jelentéktelen a kisebbségek védelmével kapcsolatos eredményük - sőt, az ő regnálásuk alatt lett a legintenzívebb a kisebbségellenesség - választási időszakban állandóan úgy tüntetik fel magukat, mint ha a kisebbségek fényespáncélú védelmezői lennének. Ezt még megdobjuk a "ha nem ránk szavazol, a Jobbik kerül hatalomra" logikai baromsággal és kész.

De ez nem változtat azon a helyzeten, hogy egyrészt egyes kisebbségek törvény előtt sem egyenlőek a többséggel, másrészt a legtöbb kisebbség ellen egyre növekszik az ellenszenv, harmadrészt pedig hogy a Jobbik szélsőséges és kirekesztő nézeteket képvisel. Lehet vitatni, hogy náci-e. Szerintem ha a Jobbik minden kampányanyagán hirdetett, a Jobbik OVB delegáltja által szerkesztett, a Jobbik reklámfilmjét minden oldalon megjelenítő, a Mein Kampfot mint követendő példát áruló, Hitler születésnapjáról megemlékező portált nézegeted, sok kérdés nem marad (illetve de: mi a fene lenne MA náci, ha ők nem), de ez végülis biztos ízlés kérdése.

Szóval csak arra akartam kilyukadni, hogy az SZDSZ, a Jobbik és a kisebbségek megítélése három egymástól független téma...

Kopiás Attila Steve 2009.05.31. 03:53:14

@GayBears: Azt írtam az SZDSZ-ről, hogy "szóra sem érdemesek", ezt nehéz lenne a bejegyzésedre vonatkoztatni. Ugyanígy a "ha te éppen nem szereted a cigányokat és a zsidókat" megintcsak nem ekvivalens az "én tudom, hogy te utálod a zsidókat" mondattal. De elnézésedet kérem, ha bármelyiket félreérthetően fogalmaztam meg, igyekszem akkor részletesebben reagálni.

Induljunk ki abból, hogy szerintem a szadi gáz. Egyrészt gazdasági iránya terén nem értek vele egyet, de az off, hagyjuk. Másrészt viszont roppantul alattomosnak tartom, hogy miközben a hatalmon töltött időt szinte kizárólag gyors meggazdagodásra fordítják prominensei és a kormányon töltött idő fényében gyakorlatilag jelentéktelen a kisebbségek védelmével kapcsolatos eredményük - sőt, az ő regnálásuk alatt lett a legintenzívebb a kisebbségellenesség - választási időszakban állandóan úgy tüntetik fel magukat, mint ha a kisebbségek fényespáncélú védelmezői lennének. Ezt még megdobjuk a "ha nem ránk szavazol, a Jobbik kerül hatalomra" logikai baromsággal és kész.

De ez nem változtat azon a helyzeten, hogy egyrészt egyes kisebbségek törvény előtt sem egyenlőek a többséggel, másrészt a legtöbb kisebbség ellen egyre növekszik az ellenszenv, harmadrészt pedig hogy a Jobbik szélsőséges és kirekesztő nézeteket képvisel. Lehet vitatni, hogy náci-e. Szerintem ha a Jobbik minden kampányanyagán hirdetett, a Jobbik OVB delegáltja által szerkesztett, a Jobbik reklámfilmjét minden oldalon megjelenítő, a Mein Kampfot mint követendő példát áruló, Hitler születésnapjáról megemlékező portált nézegeted, sok kérdés nem marad (illetve de: mi a fene lenne MA náci, ha ők nem), de ez végülis biztos ízlés kérdése.

Szóval csak arra akartam kilyukadni, hogy az SZDSZ, a Jobbik és a kisebbségek megítélése három egymástól független téma...

Kopiás Attila Steve 2009.05.31. 04:04:14

@GayBears: Azt írtam az SZDSZ-ről, hogy "szóra sem érdemesek", ezt nehéz lenne a bejegyzésedre vonatkoztatni. Ugyanígy a "ha te éppen nem szereted a cigányokat és a zsidókat" megintcsak nem ekvivalens az "én tudom, hogy te utálod a zsidókat" mondattal. De elnézésedet kérem, ha bármelyiket félreérthetően fogalmaztam meg, igyekszem akkor részletesebben reagálni.

Induljunk ki abból, hogy szerintem a szadi gáz. Egyrészt gazdasági iránya terén nem értek vele egyet, de az off, hagyjuk. Másrészt viszont roppantul alattomosnak tartom, hogy miközben a hatalmon töltött időt szinte kizárólag gyors meggazdagodásra fordítják prominensei és a kormányon töltött idő fényében gyakorlatilag jelentéktelen a kisebbségek védelmével kapcsolatos eredményük - sőt, az ő regnálásuk alatt lett a legintenzívebb a kisebbségellenesség - választási időszakban állandóan úgy tüntetik fel magukat, mint ha a kisebbségek fényespáncélú védelmezői lennének. Ezt még megdobjuk a "ha nem ránk szavazol, a Jobbik kerül hatalomra" logikai baromsággal és kész.

De ez nem változtat azon a helyzeten, hogy egyrészt egyes kisebbségek törvény előtt sem egyenlőek a többséggel, másrészt a legtöbb kisebbség ellen egyre növekszik az ellenszenv, harmadrészt pedig hogy a Jobbik szélsőséges és kirekesztő nézeteket képvisel. Lehet vitatni, hogy náci-e. Szerintem ha a Jobbik minden kampányanyagán hirdetett, a Jobbik OVB delegáltja által szerkesztett, a Jobbik reklámfilmjét minden oldalon megjelenítő, a Mein Kampfot mint követendő példát áruló, Hitler születésnapjáról megemlékező portált nézegeted, sok kérdés nem marad (illetve de: mi a fene lenne MA náci, ha ők nem), de ez végülis biztos ízlés kérdése.

Szóval csak arra akartam kilyukadni, hogy az SZDSZ, a Jobbik és a kisebbségek megítélése három egymástól független téma...

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.05.31. 11:21:35

Egyetértek.

De abban nem hogy egymástól független téma. Pl. mi lenne az szdsz-el a jobbik nélkül?

Na meg manapság éppen azt boncolgatják jobboldalon hogy Morvai Krisztina korábban számos meleg szervezet képviseletében mint jogász kezdeményezett a melegek életében fontos törvénymódosításokat is.

confessor · http://confessor.freeblog.hu/ 2009.05.31. 14:05:02

Na, pontosan ez miatt tartom magam távol a politikától. De kurvára nagyon. :)
süti beállítások módosítása