Meleglelés

Meleg közélet? Meleg közértet! Melegológia A-tól Z-ig.

voices

  • Buccser: szerintem abban nincs igazad, amikor azt gondolod, hogy valaki azert nem megy felvonulni, mert fel... (2009.09.08. 16:54) Mérleg
  • LeGars: @bölcsésztanár: ;))))))) (2009.09.07. 20:52) EuroGames 2012
  • LeGars: @bölcsésztanár: a "Jézusnak is két apja volt" tábla szerintem nem volt gáz, de biztos mindenkinek ... (2009.09.07. 20:06) Nincs de

2009.09.02. 18:34 LeGars

Nincs de

Tegnap délután egy nagyon kedves barátommal telefonálgattam. Természetesen a szombati felvonulásra terelődött a szó. Rákérdeztem, hogy egy közös barátunk jelen lesz-e. Azt válaszolta, hezitál.

 

Nekem se kellett több, hogy eldurranjon az agyam: mi az, hogy hezitál, tanakodik, vonogatja a vállát, rázza a seggét?! Talán kéreti magát? Netántán húzódozik? Félti a bőrét?

 

Megértem, mindenkinek a saját biztonsága a legfontosabb, és senkinek sem üdvözítő a gondolat, hogy egy kósza parittya miatt a fél szemét az Andrássyn hagyhatja. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor felül kell emelkednünk a félelmeinken, emberi méltóságunkhoz ez alapvetően szükséges. Megsérülhetünk, persze. Erre kevés esélyt látok ugyan, már csak azért is, mert a jelentős diplomáciai és politikai delegáció megköveteli a rendőrségtől, hogy szuperáljon (talán nem is annyira miattunk, mint a nemzetközi politika miatt), de valóban megeshet akár az is, hogy egy csatornafedelet nem raknak rendesen a helyére. Ha azonban otthon rágjuk a körmünket heteró szeretteinkért, akiknek volt annyi vér a pucájukban, hogy megmutassák, kiállnak mellettünk, vajon nem sül le a képünkről a bőr a szégyentől, hogy ők veszélyben is képviselnek minket, míg mi a saját magunk érdekében sem merünk fellépni? Hogy mernénk panaszkodni a magyarországi kisebbségek helyzetére, ha pont mi, kisebbségiek nem tesszük meg a legalapvetőbb lépéseket azért, hogy ne nézzenek keresztül rajtunk? Csoda, hogy szarcsimbóknak néznek bennünket, ha szarcsimbókként viselkedünk? Nem sérülünk a lelkünkben, ha pont most, ebben a kiélezett helyzetben nem vállaljuk fel magunkat? 

Kép: látszik a nénin, melyik oldalon áll? Pride 2008.

Az idei melegparádé nem lesz parádés. Ez nyilvánvaló. Kell némi civil kurázsi. De nem is arról fog szólni a felvonulás, hogy parádézzunk, hanem arról, hogy ismételten felemeljük hangunkat a kisebbségekért, saját magunkért. Igenis létezünk, igenis, egyszer az évben úgy akarunk végigmenni az utcán, hogy mindenki láthassa, mi is átlagemberek vagyunk. Le kell rombolni az ostoba, ismeretlenségből fakadó előítéleteket. Ugyanolyan cipő van rajtunk, mint bárki máson, és ugyanolyan gyorsan futunk. Sorainkban nem látható, ki meleg és ki heteró, ahogy a hétköznapokban sem tudják rólunk az utcán, hogy kit szeretünk. Ugyanúgy fésüljük a hajunkat, mint heteró barátaink, és ugyanolyan egyenes tekintettel nézünk a világba, mint bárki más. Csak éppen... Csak éppen? Nincs csak éppen. Vagyunk, és kész. És pont azt kell megmutatnunk: bár egyesek nem szeretnék, hogy legyünk, pusztán azért, mert az nekik nem eléggé szimpatikus, mi mégis vagyunk. Erkölcsi fölényünk a szélsőjobbal szemben az, hogy mi nem valami ellen lépünk fel, hanem valamiért. Nem megsemmisíteni akarunk valamiféle képzelt ellenséget, hanem a saját életünket szeretnénk felépíteni anélkül, hogy az bárkit is valóban sértene. Ha minden ember olyannak mutathatja magát a hétköznapokban, amilyen, az ránk is vonatkozik. Ha a non-stopban Pali bácsi ódákat zenghet a párás tekintetű kasszáslánynak arról, hogy felesége a másvilágról is látja, ő bizony minden héten kimegy hozzá a temetőbe, Mici néni hadd kontrázzon rá szabadon, hogy az ő felesége a síron túlról is szerelmes leveleket küldözget neki. Ennyiről szól az, hogy nem kell rejtőzködnünk. Nem a szőke parókámról a gardróbban, amelyet tízévente egyszer teszek fel a kutyám fejére viccből, mert berúgtam.

 

Éppen ezért, aki melegként fél megjelenni a szombati felvonuláson, saját magát bélyegzi meg.

 

Barátommal folytatott beszélgetésemet azzal zártam, hogy ha bármelyik homó arra mer panaszkodni a jövőben, hogy milyen nyomorult a helyzete Magyarországon, és puszta félelemből nem tette meg azt az erőfeszítést, hogy a szeptember 5-i jelenlétével elősegítse, hogy ez másként legyen, annak baseballütőt nyomok le a torkán, miután jó nagyot húztam vele a nagylábujjára. Mert úgy viselkedne, mint a magát demokratának valló poszt-szocialista, aki bő nyállal szajkózza, hogy demokráciában az embernek igenis jogai vannak, csak éppen azt felejti el, hogy demokráciában az ember kötelességekkel is bír. Itt van a csak éppen. Nem máshol.

16 komment · 1 trackback

Címkék: közösség politika tolerancia jogok pride szélsőjobb morál felvonulás lmbt közügy másság jogegyenlőség panaszkultúra


A bejegyzés trackback címe:

https://melegleles.blog.hu/api/trackback/id/tr401355923

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az Én pride-om 2009.09.07. 13:04:34

Igen, kint voltam. Vagyis mégse. Kint is voltam meg nem is. Ok akár lehetett volna a felvonulásra, de a körülmények és a budapesti pride mikéntje ezt nem teszi lehetővé. A gay pride ahogy a nevében is van egy vidám ünnep kéne hogy legyen. Nem az. Nag...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magnifique42 2009.09.03. 23:21:24

"egyszer az évben úgy akarunk végigmenni az utcán, hogy mindenki láthassa, mi is átlagemberek vagyunk." - na ezzel, h az egész környéket lezárják, pont nem sikerül elérni (hiszen nem láthatják 2 utcáról, h kik vonulnak, nem?)...

unkarista 2009.09.03. 23:47:15

@magnifique42: ürügy az mindig van...

még ha 100 utcányira is lezárnak, akkor is a hírekben szerepelne, ha 100ezer ember vonulna fel. és az is szerepelni fog, hogy megint csak 1500 vonult fel, annak is nagy része hetero. a több százezer LNBT meg otthon lapít.

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2009.09.04. 07:21:54

@magnifique42: ;) ez igaz. Csakhogy a gesztus...! Egyébként meg ha nem is látnak, miért aggódnánk attól, hogy bajunk eshet?

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2009.09.04. 07:22:35

@unkarista: Igen, pont ez a gáz. Hogy a több százezer lmbt otthon lapít, míg heterók képviselik őket...

BarnaBárány 2009.09.04. 09:38:38

Van olyan aki nem lapít csak nem ért egyet.

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2009.09.04. 12:50:12

Mivel és miért nem ért egyet?

BarnaBárány 2009.09.04. 14:12:56

@LeGars: Nem hiszem, hogy a felvonulás a mostani formájában segít rajtunk, sőt inkább árt, mint használ.

geert 2009.09.04. 16:52:13

sajnos már a formája a kérdés, hanem a megléte. belegondoltatok, milyen üzenete lenne egy fenyegetés hatására elmaradt felvonulásnak?

geert 2009.09.04. 16:56:34

korriga: már NEM a formája a kérdés...

BarnaBárány 2009.09.04. 18:09:24

Miért egy ilyen felvonulásnak milyen üzenete van ?
Azt hogy nem félünk, ki nem ... le hogy félünk-e vagy sem.

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2009.09.04. 18:56:39

milyen a "mostani formája" a felvonulásnak? mit értesz ez alatt?

bölcsésztanár 2009.09.05. 21:30:58

Hát, ami a rendőröket megtámadókat illeti, nem nyilatkoznék, mert tudjuk úgyis, elég egyszerű emberek ezek stb.
Viszont a felvonulás fényén nem emelt se Gyurcsány, se a "Jézusnak is két apja volt"-tábla.

unkarista 2009.09.05. 22:26:43

akkor csinálj jobb táblákat és vonulj fel. és majd ha veled együtt vonul mondjuk Sólyom László vagy vki más nem-gyurcsánmonnyonle-kaliberű politikus, akkor nem a gyurcsányt fogják fotózni. ez ennyire egyszerű. nem okoskodni kell, hanem el kell jönni, és olyanná tenni a felvonulást, hogy neked is szalonképes legyen.

everyday_normalguy 2009.09.06. 23:37:14

De Jézusnak tényleg két apja volt. Tényleg. Ez a mondat igaz. Templomjáró melegként mondom. Persze nem úgy volt két apja, mint egy olyan gyereknek, akit két meleg férfi nevel, de ez ilyen ironikus csúsztatás. Nem tudom, mert még nem volt részem kinyilatkoztatásban, de én arra tippelnék, hogy az érintettek ezen a táblán mosolyognának/kuncognának a bajszuk alatt. Ilyen baromságokon hiszterizált, frusztrált emberek kapják fel a vizet. Alkalmazkodjon hozzájuk, aki őszintén akar.

everyday_normalguy 2009.09.06. 23:37:58

Ja, és én is hiányoltam Orbán Viktort. Hol volt?

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2009.09.07. 20:06:09

@bölcsésztanár: a "Jézusnak is két apja volt" tábla szerintem nem volt gáz, de biztos mindenkinek más a tűréshatára. Szerintem ez a tábla inkább humoros. Tudom, nem szabad nyugattal példálóznunk, mert a helyzet teljesen más - és ezt tényleg meg kell végre értenünk: nem lehet ugyanolyan pride-ot csinálni itt, mint nyugaton, mert tökmás a kontextus - de 2006-ban a madridi europride-on volt egy elképesztően humoros tábla, csak hát humorérzék kellett a megértéséhez: "Contra la violencia de género, homosexualisación obligatoria!" - "A nemek közötti erőszak ellen: kötelező meleggé tételt!" (Randán hangzik magyarul, de így pontos az homosexualisación fordítása)

@everyday_normalguy: hol volt Orbán? A családom is ezen tanakodott. Azt mondták, ott kellett volna lennie... Gyurcsányba karolva :)
süti beállítások módosítása