Meleglelés

Meleg közélet? Meleg közértet! Melegológia A-tól Z-ig.

voices

  • Buccser: szerintem abban nincs igazad, amikor azt gondolod, hogy valaki azert nem megy felvonulni, mert fel... (2009.09.08. 16:54) Mérleg
  • LeGars: @bölcsésztanár: ;))))))) (2009.09.07. 20:52) EuroGames 2012
  • LeGars: @bölcsésztanár: a "Jézusnak is két apja volt" tábla szerintem nem volt gáz, de biztos mindenkinek ... (2009.09.07. 20:06) Nincs de

2009.05.19. 17:56 LeGars

Ellenség a nagyvárosban

Long time no see - Néhány barátom az utóbbi időben azt kérdezgette, teljesen megmurdált-e a blogom... Nem, csak egy kissé szétforgácsolódtam.

Ma olvastam egy véleményt a TotalCaron. A cikkíró egy rossz tapasztalatát mesélte el: miután néhány barátjával szép estét töltött együtt, taxiba ült, de a sofőr egész úton fröcsögött, többek között a melegek ellen - miért kell neki végignéznie, hogy a hátsó ülésén smárolnak a buzik? Utasa feszengve ülte végig az utat, mert kiborította a szöveg, és utána nyilván fizetett a remek szolgáltatásért, mint a katonatiszt. - Én csak azt nem értem, miért nem az utat figyeli a taxis, és a visszapillantót miért nem a forgalom figyelésére használja... Pontosabban, vannak ötleteim, miért.

Nekem is volt taxis élményem, de az egészen más fordulatot vett. Egy barátommal Pécsre utaztunk, hogy megnézzünk egy irtó jó kiállítást a Zsolnay-gyárban (www.fika.hu). Szombat este úgy döntöttünk, megnézzük az éjszakai életet, és sajnálkoztunk, hogy nem tudjuk, hol vannak meleg helyek a városban. Néhány gin-tonic azonban kezdeményezőkészséggel ruházza fel az embert, úgyhogy a tudakozón megérdeklődtük, hová menjünk. A diszpécser a vonal másik végén - miután azt hitte, nem működik a fűtésünk - felfogta, mit is keresünk, és a Banyatanya nevű helyet ajánlotta, bár nem mondta meg a címet. Sebaj, gondoltuk az információval felfegyverkezve, majd a taxis tudni fogja. Csakhogy a taxisnak, akihez odamentünk, gőze nem volt, hová tartunk. Úgyhogy újrakezdtük: "Mondja csak, nem tudja, hol van a városban meleg hely?" - Erre kicsit felszaladt a szemöldöke, tanakodott egy darabig, majd így szólt: "Hát van egy hely, ahol ilyesmi rendezvényeket szokás tartani, oda elvihetem magukat. VIP a neve." VIP? - néztünk össze, ez csak az lehet! (Később egyébként kiderült, hogy a hely neve Mediterrán, hajnali háromkor kifejezetten üdítő ál-flancos-glamúros klub.) A taxis szó nélkül odavitt minket, és körülbelül még jó bulizást is kívánott. Ahogy az kell. Nem üti bele az orrát más dolgába, főleg ha az fizet neki.

Miközben a totalcaros kolléga lehangoló történetét olvastam, egy 1990-es párizsi popnóta jutott eszembe Etienne Dahótól: "Les provocs' de cette foutue ville rendent certains hyperhostiles, mais moi, j'avoue qu'ça m'tente." (Nagyjából: "A mocskos város provokálása van, akiket szuperellenségessé tesz, de bevallom, engem vonz ez az egész.")

Hát igen. A nagyvárosban sokkal durvább dolgok esnek meg, mint máshol. Több az ember, nagyobb a késztetés, szélesebb a spektrum, és nem feltétlenül azzal találjuk szemben magunkat, amit elfogadhatónak találunk. Ezzel meg kell tanulnunk együtt élni. Csak éppen az a kérdés, hol húzódnak meg a határok? A taxis nyelje le, hogy homokos suhancok csókolóznak a hátsó ülésén, az utas pedig vonjon vállat arra, hogy mit mond a sofőre, mielőtt kifizetné neki a summás fuvardíjat? Nem egészen. Én ezzel úgy vagyok, hogy ha heteró párok csókolózhatnak a hátsó ülésen, a melegek is meg kell hogy tehessék. Egyenlőek vagyunk. 

Ami viszont a taxis kiszólásait illeti, azt már nem találom elfogadhatónak. Félreértés ne essék, nem azért, mert melegként a melegeket védem mindhalálig. Hanem azért, mert a taxis ne hangoztassa a véleményét anélkül, hogy tudná, utasa (akiből él) kíváncsi-e rá, vagy milyen állásponton van, hová tartozik, stb. A melegek nem azért csókolóznak köztéren, hogy provokálják a heteronormatív többséget, hanem azért, mert emberek, és manapság az ember gond nélkül csókolózik az utcán, pláne éjszaka. Úgyhogy neki is joga van hozzá. A heterók vajon azon morfondíroznak, mit szól a 93 éves kisnyugdíjas, aki az ablakából végignézi, ahogy a kapualjban taperolják egymást? Az ő idejében valószínűleg ez nem volt elfogadható. A taxis megengedhetőnek érzi az anyázást. Vajon tíz éve is ilyen lelkesen tette volna ugyanezt, vagy akkoriban még úgy találta volna, hogy az rangon aluli, vagyis alpári lenne? Talán az okozza a szájalását, hogy valakin le kell vernie, hogy a politikai-gazdasági pangás állandó vesztesének érzi magát, és nem akarja folyton legalul tudni magát, ezért inkább ő is anyázik, hogy okosnak tűnjön legalább a saját szemében? Érdekli egyáltalán, mi a véleménye a másiknak, nem csak a saját frusztrációit kívánja levezetni?

Nem az okozza a gátlástalan pfujolását, hogy egyre kijebb tolódnak az anyázás határai? A mindennapos szóbeli erőszak elsőre ellenszenves. Másodjára bosszantó. Tizedjére közönnyel tölt el bennünket, huszadszorra pedig természetesnek tekintjük - ha nem vigyázunk saját integritásunkra. A szégyent is megszokja az ember, nem igaz? Kérdés, hogy meddig málhatnak a szélsőséges megnyilvánulások elfogadhatóságának mércéi, vagy ha már egyszer áthágtuk a korlátokat, hogyan állíthatjuk őket vissza? Mert nyilván nem az a megoldás, hogy ha a taxis szidja a buzit, a buzi szidja csak nyugodtan a taxist. A gyűlölet gyűlöletet szül. Pang az ország, pang a morál is. Minden szar, hát adjunk még egy pofont is az egésznek, hátha attól megnyugszunk egy órácskára? És ha szaros lesz tőle a kezünk, az se baj?

30 komment

Címkék: pécs erőszak taxi totalcar morál nagyváros daho


A bejegyzés trackback címe:

https://melegleles.blog.hu/api/trackback/id/tr661131848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chapell 2009.05.19. 22:41:11

Szerintem meg hetero párnak is egymásra cuppanni a taxi hátsó ülésén paraszt dolog.

Lámpaoltó 2009.05.19. 23:05:49

sztem is kussoljon a taxis szolga

gitáros 2009.05.19. 23:42:14

@Lámpaoltó: Tibor megtalál, lesz akkor lámpaoltás... :)

Bekend 2009.05.20. 00:22:03

Megfordítom a kérdést, kedves "mindenkinek-joga-van-mindenhez" barátom! Miért ne lenne joga a taxisnak ahhoz, hogy elmesélje élete történetét, elmondja, hogy tegnap feltörte a lábát az új cipő és mellesleg rühelli a buzikat... nem tetszik, akkor közlöd, hogy te kiszállsz, nem kell végighallgatni. Miért várjuk el mástól, hogy eltűrjön két kant a kocsiban csókolózni, amikor neked is bevallottan nehezedre esik végighallgatni őt, és te meg ezt ugyanúgy elmondod itt, mint ahogy ő tette ott?:) Fodrásznál is végig kell hallgatnom, ahogy a csajszi a 2 várakozó csajvendéggel dumcsizik. Ha nem tetszik, akkor fodrászt váltok. Szóval ne fájjon. (Igen, engem gyakran az is zavar, hogy hetero párok nyalják-falják egymást, mert az két ember személyes dolga, nem tartozik egy buszra. Ez a melegség hirdetése olyan számomra, mintha lenne egy "Mi-jobb-kézben-fogjuk-a-vécépapírt" párt. Magánügy!

Bekend 2009.05.20. 00:23:51

Tehát neki is nehezére esett, de eltűrte... te meg elmondod, hogy nehezedre esett eltárni. Én meg majd elmondom egy taxiban, hogy de felbasztam az agyam egy hülye blogon, a taxis meg unni fogja, hogy a kibaszott emberek "problémái" rázúdulnak.

bölcsésztanár 2009.05.20. 00:36:55

Hát ja. Ha nekem olyat mond a taxis, ami nem tetszik (nagyon-nagyon ritkán fordul elő, mert nem mezítlábas senkiházikkal utazom, hanem Budapest legnagyobb cégével), nem kap borravalót. Legközelebb meggondolja. Ez minden témára érvényes.
(Egyszer az egyik finoman szidta a fia tanárait, de mikor mondtam neki, hogy én is tanár vagyok, nagyon gyorsan elhallgatott. Keresni akart.)

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.05.20. 01:36:51

ezek a buzik milyen érzékenyek.
bezzeg amikor feltolja egyik a másiknak a méteres f@szt a s@ggébe akkor nem szipognak... pfuj.. meg tudom érteni a taxist :)

attila88787 2009.05.20. 04:21:45

a taxisnak azért kellene befognia a pofáját, mert ő SZOLGÁLTAT a kedves buzi aki meg igénybe veszi,,, na ő meg FIZET! ha mondjuk nem lenne a kedves buzi (vagy tök mindegy kicsoda) akkor a kedves taxis és kedves kis családja éhendöglene!
xxxxx
ennek a vörös ringyónak meg itt felettem azt üzenem, hogy nézzen már tükörbe, egy ótvaros ribanc! és még ő pfujjog?! anyád büszke lenne rád, hogy a hájas seggeddet rakod ki ide mint "arckép". eszem megáll :)

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.05.20. 05:22:39

@0o0o: Hát a vég nélküli fröcsögésre én sem lennék kiváncsi. Azt viszont megértem, hogy a taxist annyira sokkolta az eset, hogy ki kellett beszélnie magából.

Ja mielőtt valaki reákérdezne: Valószinűleg egy heteró pár nem zavarta volna; és NEM a kettő NEM ugyanaz. Semmi meglepő nincs abban ha ettől kész van vki a másik verziótól meg nem.

Vogon 2009.05.20. 08:09:38

@Chapell: egyetértek, se a heterók, se a melegek ne turbékoljanak nyilvános helyen, nem másra tartozik a magánéletük.

o33o · http://gyep.hu 2009.05.20. 08:29:16

Szeretnék avatart a hozzászólásaim mellé!

Nagy és színes avatart akarok! :)

pistii 2009.05.20. 08:37:38

Ritka csúf az a vörös rib.nc a képen. Esze sem lehet sok. Gondolom, azért a 8 osztályt elvégezte. Bár lehet, hogy az esztelen plázázás mellett erre nem maradt ideje. Barom

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2009.05.20. 08:57:37


a történetnek örülök, de a második fotó kapcsán:

igenis "offensive"

ahogy a nagy amerikában van egy-egy település fogad be naagyobb homosexuális közösséget (lásd pl. Province Town, Massachusetts) és így kb elfogadhatóan működik a homo-többségi társadalom viszony, valami ilyesmi megoldás kellene itthon is:

itthon pl. a régi pesti zsidó negyed lehetne ilyen

szalmaegér 2009.05.20. 09:14:37

@pókerandi:
Én inkább levetem a szalonliberalizmus bő köpönyegét és teljesen szubjektív alapokra helyezve nem éppen építő jellegű hozzászólásomat azt mondom: szarom le, hogy a buzik hol csókolóznak.
A kérésem csak az lenne meleg honfitársaim, hogy ne kelljen minden hasonló taxison felháborodnom, ne kellejen a csókolózásotokat közleményben üdvözölnöm és általában, nem kelljen azt gondonom, hogy kizárólag PC elnevezésekkel és hozzáállással közelíthetek a témához.
Nem kell azon görcsölni, hogy van, akinek hánynia kell tőletek.

steverubellreborn 2009.05.20. 13:46:02

@0xFF:
barátom,és téged is aláztak meg vagy szólta be amikor smárolsz?
hozzád is odajön valami szarjankó rendre utasítani az "erkölcsről"?

ha heteróak lehet akkor melegnek is.
Ha két csaj csókolózna arra gondolom állna a cerkája lenne mit mesélni a diszpécsernek.
Mi az hogy eltűr?Fizetett egy szolgáltaásért amit igénybevesz? egy pasi és egy csj csókolózhat két pasi az nem?
hogy is van ez?

steverubellreborn 2009.05.20. 13:57:41

@szalmaegér:
Számomra elég sok antipatikus (értsd ronda) pasit és csajt szoktam látni a közelembe smárolni.Ennek ellenére,mégsem jut nekem eszembe ezt megtilatani,hiszen joguk van a boldogsághoz azon az alapon,hogy emberek.
Szóval evvel a szexuálfasiszta lózunggal keressél egy "másik" szellemi közeget ahova ezt beböfögheted.

steverubellreborn 2009.05.20. 13:59:04

@Chapell:
veled ilyen soha nem fordul elő,erkölcscsősz?
vagy vársz a lakásig?

steverubellreborn 2009.05.20. 14:02:30

@0xFF:
cseszd meg születésünktől fogva egyedül a heteroszexualitást nevelik nyomják mint egyedül elfogadható kötelező normát minden élethelyzetben.
hol, ki reklámozza a melegséget te szerencsétlen?
Az reklám,hogy nem csak heteróük vanak hanem melegek is,és ők is láthatóak?
Ez téged miért zavar,miben akadályoz?

steverubellreborn 2009.05.20. 14:04:30

@fasz-magyar.blog.hu/:


hadd én döntsem el már szabadon,hogy akarok -e külön negyedben élni vagy sem,jó?

steverubellreborn 2009.05.20. 14:06:51

@0o0o:

dupla nullás,ennek mi köze van ehhez? erre vágysz,hogy ez jutott az eszedbe erről?

steverubellreborn 2009.05.20. 14:08:22

@matyi10:
én meg az gondolom,hogy kettő ugyanaz,és egy normális társadalomban nem kell készen lennie ettől.

steverubellreborn 2009.05.20. 14:09:33

@Vogon:
ezt valami Horthy korszakban felnőtt nagymutter nevelte beléd?

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.05.20. 14:28:15

@steverubellreborn: Te igen, de a többség nem. Mert ha így lenne nyílván nem kéne ilyen postokat írni. Hogy egy társadalom meg ettől lenne normális vagy sem picit azért meredek. :D

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.05.23. 20:57:05

buzikák hogy felháborodtak a hozzászólásomon :)
de ez jó, irigyek :))

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2009.05.24. 20:43:09

@steverubellreborn:

ebben leginkább a nagy közös társadalmi akarat nevű eredővektor fog irányt mutatni

E.Goldstein 2009.05.24. 21:51:30

Héj!!! Hova lett a délutáni bejegyzés????

E.Goldstein 2009.05.24. 22:07:57

A lakosság nagyrésze sajnos homofób, miért lenne egy taxis kivétel?

avus · http://avus.blog.hu 2009.05.24. 23:27:02

@E.Goldstein: Igen, ugyanez érdekelne engem is.

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2009.05.25. 13:21:11

@E.Goldstein: őőő, tudtommal egy bejegyzés sem tűnt el...
süti beállítások módosítása