Meleglelés

Meleg közélet? Meleg közértet! Melegológia A-tól Z-ig.

voices

  • Buccser: szerintem abban nincs igazad, amikor azt gondolod, hogy valaki azert nem megy felvonulni, mert fel... (2009.09.08. 16:54) Mérleg
  • LeGars: @bölcsésztanár: ;))))))) (2009.09.07. 20:52) EuroGames 2012
  • LeGars: @bölcsésztanár: a "Jézusnak is két apja volt" tábla szerintem nem volt gáz, de biztos mindenkinek ... (2009.09.07. 20:06) Nincs de

2009.01.31. 16:38 LeGars

Exhib kreativitás?

 A múltkoriban egy barátom felhívta a figyelmemet egy bloggerkolléga bejegyzésére, amelyen azóta el-elmélázok, mivel elég pontosan, pár mondatba összerántotta azt, amit én eddig több falatban, részletekben tudtam csak végiggondolni. A Magaslat blog ezt írja:

 

"az emberek életének az egyedüli értelme és célja a reprodukció.

a buzik ezért lesznek kimagaslóan exhibicionisták és próbálnak nyomot hagyni maguk után, mert felismerik, hogy rájuk nem a saját gyerekeik fognak emlékezni, hanem a környező heterókéi.

ez most kérdés?"

 

Kérdés, nem kérdés, kérdés. Az emberi élet egyedüli értelme és célja a reprodukció? Ezt talán nem állítanám, ugyanakkor hiszem, hogy minden kreatív tevékenység mögött a reprodukció ilyen-olyan formája áll: hagyni magamból valamit az utókorra; mintegy vízjelet nyomva a világ felszínén jelzem, hogy én is éltem. Egyesek ezt a családfenntartással, mások a művészeti vagy közéleti szerepvállalásukkal, esetleg mindkettővel (utódnemzéssel és művészettel) biztosítani szeretnék. Ami leginkább heteróként lehetséges.

Nyilvánvaló, hogy mi, melegek általában alternatív megoldásokban gondolkozhatunk azért, hogy ne tűnjünk el teljesen nyomtalanul. Ez megnyilvánulhat exhibicionizmusban (feltűnőskedésben akár), illetve bármilyen kreatív(-nak nevezhető) tevékenységben - és a (nyilvános) kreatív munka mélyén az exhibicionizmus, saját magunk előtérbe állítása is megúzódik).

Mindenki önmaga bebiztosítására törekszik: ha már egyszer hagyományos úton nem lehet gyermekem, jogos igényem ugyanakkor megvan arra, hogy tovább örökítsem magam, művészi vagy más kreatív tevékenységem gyümölcsét tekintem gyermekemnek.

Exhibicionizmus ez? Nem hiszem. Talán inkább egészséges önérzet.

6 komment

Címkék: művészet exhibicionizmus kreativitás reprodukció


A bejegyzés trackback címe:

https://melegleles.blog.hu/api/trackback/id/tr32914533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2009.01.31. 18:53:59

Hát... ez érdekes.
(utÓkorra gondoltál egyébként, ugyi?)
És mi van az olyan művészekkel, akiknek családjuk is van, meg utókorra hagyható műremekeik?
Kicsit erőltetett nekem ez a témafelvetés. A heterók nagy százalákának eszébe' sincs gyerekek útján reprodukálni magát, tehát ez is sántít.
És mi van a nem-kreatív melegekkel?
Á, nem jutunk sehova, ezek a fent érintett dolgok szerintem se füle-se farka általánosítások, se ide, se oda nem tartoznak.

LeGars · http://melegleles.blog.hu 2009.01.31. 20:05:36

Nem elméletet írtam, inkább tanakodtam.

Nem egyértelmű a mondatom:
"Egyesek ezt a családfenntartással, mások a művészeti vagy közéleti szerepvállalásukkal, esetleg mindkettővel biztosítani kívánják ezt."
tehát: családfenntartással és/vagy szerepvállalással.

Nyilvánvalóan nem azt gondolom, hogy csak a melegeké a kreativitás, De lehet, hogy rádob egy lapáttal a kreativitás igényére az, hogy a családfenntartás nem evidens.

saunier 2009.02.01. 14:35:23

a heteroszexuális életforma determinál, nem ad akkora mozgásteret önmegvalósításban, mint a homo.
utóbbinál hiába van a külső nyomás, elvárás hogy betagozódjon a kisember és éljen sémák szerint, a szexualitása miatt ki fog törni. ha már ezt a lépést megtette, az önmegvalósítás egyéb területei már nem jelentenek akkora terhet, mint a (belső vagy külső) coming out.
az exhibicionista jelzőt túlzásnak tartom, de nem is értem, mit akart vele kifejezni a bloggerkolléga pontosan. a többséghez képest eltérő, kirívó külsőségeket, életvitelt? nem lehet az, hogy ez a buzik énje, valója, amit az elvárások félresöprésével magukból kieresztenek, mint lényüket magát? nem lehet az, hogyha mindenki tudna az lenni, ami szeretett volna, akkor ez a tízmillió exhibicionista országa lenne? sok kis billy elliot?

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.02.02. 18:55:28

Egy nemzetközi statisztika szerint a melegek közel 50%-ának van gyermeke.

Persze nem csak azok számítanak melegnek aki melegségüknek élnek, hanem azok is akik családot alapítanak, és azután váltanak társat.

Azokról nem is beszélve akik meleg létükre ragaszkodnak a családhoz (amibe a SAJÁT gyerek tartozik, nem örökbefogadott!)

saunier 2009.02.02. 20:56:58

ez érdekes, forrást tudsz mutatni?
süti beállítások módosítása